backtotop
Nieuws
Speciaal dieet bij prikkelbare darm

Speciaal dieet bij prikkelbare darm

De voeding is een van de pijlers om het prikkelbaredarmsyndroom onder controle te krijgen. Maar de symptomen kunnen wisselen... Wat is dan het adequate dieet buiten de crisisperioden?

Reclame

Prikkelbare darm: periodes met en zonder symptomen

Ook al is het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) niet ernstig, toch kan het de levenskwaliteit duidelijk verminderen. Dat is niet enkel het gevolg van de symptomen zelf, maar ook van het feit dat ze niet te voorzien zijn. Mensen met een PDS (of IBS) hebben soms dagen- of zelfs wekenlang geen bijzondere symptomen. Ze moeten zich aanpassen... Al te vaak hebben deze patiënten wel een idee van het voedingsdieet (zeer beperkend) dat ze moeten volgen tijdens een crisis, maar weten ze niet heel goed hoe ze die crisissen moeten voorkomen. Daar bestaan nochtans wel adviezen voor.

Welk dieet buiten een crisis?

Hieronder vindt u enkele regels voor een goede voeding bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom zonder de transit in gevaar te brengen. Koolhydraten, allerlei vleessoorten, zuivelproducten, fruit en groenten zijn toegelaten, maar binnen deze groepen moet wel de juiste keuze gemaakt worden:

  • Fruit en groenten: eet bij voorkeur zachte vezels die de transit stimuleren zonder de darm te irriteren. Aanbevolen zijn het hart van sla, geraspte wortelen en gekookte, geschilde en ontpitte groenten (behalve groene en rode kool en boerenkool). Rauwkost dient beperkt, maar is niet verboden al naargelang van hoe die wordt verdragen.
  • Koolhydraten: rijst, pasta, wit brood en aardappelen zijn toegelaten, behalve volle graanproducten (of enkel in geringe hoeveelheden indien ze goed worden verdragen).
  • Vlees, vis en eieren vormen meestal geen enkel probleem.
  • Zuivelproducten: het is af te raden ze volledig uit de voeding te weren want ze vormen een belangrijke bron van calcium. Neem bij voorkeur de lichtst verteerbare soorten: yoghurt en kazen met een harde korst.
Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame