backtotop
Nieuws
Prikkelbare darm: zit het in het hoofd?

Prikkelbare darm: zit het in het hoofd?

Er is een verschil tussen de hersenen van mensen met het prikkelbare darm syndroom en die van gezonde mensen. Dat is het resultaat van een belangrijke Amerikaanse onderzoeksstudie?

Reclame

Als de prikkelbare darm zichtbaar is in de hersenen

Het prikkelbare darm syndroom is een functionele ziekte. Dat wil zeggen dat er geen aantasting is van een orgaan; enkel de functie is gestoord. Dat geldt althans voor de darmen: ondanks de pijn, de opzwelling, diarree en/of constipatie lijken die immers normaal bij onderzoek. In de hersenen is dat echter anders volgens een recente onderzoeksstudie*. Onderzoekers hebben immers zopas zeer specifieke verschillen ontdekt in de hersenen van mensen met het prikkelbare darm syndroom.

Welke hersengebieden zijn aangetast bij PDS'

De wetenschappers hebben een vermindering ontdekt van de dikte van bepaalde delen van de hersenschors (de grijze stof rond de hersenen), met name:
-een gebied dat pijn controleert,
-een gebied dat de emoties regelt,
-en gebieden waarmee de hersenen beslissen welke signalen vanuit het lichaam de aandacht moeten trekken.
Ze denken dan ook dat het PDS verband houdt met het feit dat de hersenen van de betroffen mensen abnormaal alert zijn voor wat er in hun darm gebeurt en dat ze niet in staat zijn de pijnsignalen te verminderen.

Zijn de hersenen gewijzigd bij alle vormen van prikkelbare darm?

Volgens de onderzoekers verandert het feit dat mensen met PDS vooral last hebben van diarree of van constipatie niets aan de vastgestelde veranderingen in de hersenen. Maar mensen die weinig pijn voelen van hun PDS maar wel eerder onaangename of hinderlijke symptomen hadden niet dezelfde kenmerken.

Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame