backtotop
Nieuws
Prikkelbare darm: onverwachte symptomen

Prikkelbare darm: onverwachte symptomen

Het prikkelbaredarmsyndroom veroorzaakt diverse symptomen. De bekendste gaan over de spijsvertering. Maar zijn er ook andere? En kunnen die helpen bij het stellen van de diagnose?

Reclame

Prikkelbare darm en Rome III-criteria

De symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom zijn duidelijk omschreven in de Rome III-criteria: buikongemakken ten minste drie dagen per maand sinds ten minste drie maanden, eventueel verlicht door het ontlasten en gekoppeld aan een verandering van de frequentie of de consistentie van de stoelgang.

Extra-intestinale symptomen

Een aantal publicaties (1) meldt dat nogal wat patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom nog andere symptomen vertonen. Deze symptomen treden vooral op bij patiënten met angststoornissen. Het gaat om rugpijn, urinaire problemen, dyspareunie (vaginale pijn bij de penetratie), vermoeidheid, slechte smaak in de mond, misselijkheid, braken, enz. Het gaat hier dus niet om symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom, maar om andere symptomen die vaak bij dezelfde patiënten voorkomen.

Hulp bij diagnose van het prikkelbaredarmsyndroom

Er zijn nog maar heel weinig studies over extra-intestinale symptomen verschenen. Bovendien zijn ze uitgevoerd op een klein aantal patiënten. Het is dus niet bekend hoeveel mensen met het prikkelbaredarmsyndroom ook last hebben van extra-intestinale symptomen. Volgens die studies zou de aanwezigheid van extra-intestinale symptomen een argument kunnen zijn om de diagnose van prikkelbaredarmsyndroom te stellen en een andere diagnose - bijvoorbeeld een inflammatoire aandoening van de darmen - uit te sluiten.

Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame