backtotop
Nieuws
Prikkelbare darm: is een psycholoog nodig?

Prikkelbare darm: is een psycholoog nodig?

Heeft het zin naar een psycholoog te gaan als men symptomen heeft van prikkelbare darm'Van sommige behandelingen is in ieder geval aangetoond dat ze doeltreffend zijn.

Reclame

Prikkelbare darm: de stressfactor

Tegenwoordig weten we dat bij de factoren die van belang zijn bij het ontstaan van het syndroom van prikkelbare darm stress en angst een rol spelen. Moet men dan echt een psycholoog raadplegen? In een studie* is aangetoond dat dergelijke behandeling gunstig kan zijn. Maar opgelet: het is aan de arts ? huisarts of maagdarmspecialist ? om dergelijke stap al dan niet aan te raden.

De invloed van stress

De meeste patiënten met prikkelbare darm hebben eveneens angsten of depressie. Zij krijgen ook meer lichamelijke aandoeningen: fibromyalgie, pijn op de borst die niet van het hart komt, ... Patiënten met SPD zouden meer oplettend zijn voor hun lichamelijke gewaarwordingen en een zeer sterke perceptie hebben van het stressgevoel. In dat kader kan een psychologische behandeling om stress te verminderen nuttig zijn.

Welke behandeling kiezen tegen prikkelbare darm?

Sommige behandelingen zijn bijzonder goed geschikt voor het beheer van stress bij prikkelbare darm. Van hypnose is duidelijk aangetoond dat het doeltreffend is om maag-darmsymptomen, angst en depressie en andere te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren. De cognitieve en gedragstherapieën die zich op dat probleem toeleggen zijn eveneens doeltreffend.
Vraag in ieder geval raad aan uw arts en raadpleeg enkel erkende psychotherapeuten. U kunt een lijst ervan vinden op de website van de Vlaamse Vereniging Voor Gedragstherapie.

Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame