backtotop
Nieuws
PDS: plaats van geneesmiddelen?

PDS: plaats van geneesmiddelen?

Het syndroom van een prikkelbare darm heeft vaak een psychosomatische context. Dan is de impact van geneesmiddelen moeilijk te evalueren. Dan dient elk geval apart te worden beoordeeld.

Reclame

Antispasmodica tegen prikkelbare darm

Zodra een mogelijke specifieke aandoening zoals een gezwel of een intolerantie voor lactose is uitgesloten, worden vaak als eerste behandeling musculotrope antispasmodica (Buscopan, Spasmomen of andere) gegeven. Die geneesmiddelen doen inderdaad de gladde spieren (spieren die niet onder controle van de wil staan) van het spijsverteringsstelsel ontspannen. Die spieren hebben immers de neiging zich samen te trekken bij het syndroom van een prikkelbare darm met pijn en een gestoorde darmtransit tot gevolg.

Placebo-effect bij de behandeling van prikkelbare darm?

In studies lijkt te worden aangegeven dat sommige geneesmiddelen van deze klasse doeltreffender zouden zijn dan andere. Indien u een van deze middelen gebruikt en de symptomen blijven aanhouden, kan het nuttig zijn een ander antispasmodicum te gebruiken omdat het effect kan wisselen van de ene patiënt tot de andere. De specialisten denken dat die verschillen kunnen worden uitgelegd door het placebo-effect. Bij een syndroom dat vaak in verband staat met een terrein van onderliggende angst kan zelfs eenvoudigweg het geven van een behandeling op zich, ook al gaat het om een verandering van geneesmiddel, soms al doeltreffend zijn op zich.

Diarree, constipatie, stress behandelen

Naast buikpijn bestaat er bij het syndroom van prikkelbare darm vaak ook constipatie en/of diarree. De behandeling met geneesmiddelen zal dan ook aangepast worden met laxeermiddelen of middelen tegen diarree al naargelang van het geval. Door de psychosomatische context van het syndroom van prikkelbare darm worden ook soms angstremmende middelen of antidepressiva gebruikt. Maar door de bijwerkingen daarvan - vooral op het spijsverteringssysteem - zijn ze geen ideale oplossing.

Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame