backtotop
Nieuws
Hypnose bij prikkelbare darm?

Hypnose bij prikkelbare darm?

Uit recente studies blijkt dat hypnose goede resultaten oplevert en de levenskwaliteit van mensen met het prikkelbaredarmsyndroom verbetert. Waarom?

Reclame

Prikkelbare darm en sociale fobie

Buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel? zo een 10 tot 20% van de westerse bevolking - het merendeel vrouwen - heeft last van het prikkelbaredarmsyndroom. Naast het aankweken van goede eetgewoonten zou - zo blijkt uit onderzoek - ook het leren omgaan met stress de symptomen helpen verminderen. Het prikkelbaredarmsyndroom heeft namelijk vaak met angst te maken, en de aard van de symptomen vergroot die angst vaak nog bij deze patiënten. Sommige ontwikkelen zo een heuse sociale fobie. Dat kan bijvoorbeeld de angst zijn om op een ongeschikt moment naar het toilet te moeten (in de schouwburg, bij vrienden waar het toilet niet goed geïsoleerd is, onderweg in de auto...) of om in het openbaar hinderlijke geluiden te maken (gerommel in de buik, winden...). Het prikkelbaredarmsyndroom kan zo op de duur tot afzondering leiden.

Nut van hypnose

De bedoeling van hypnose is om de patiënt via suggesties en beelden in een staat van veranderd bewustzijn te brengen. Hypnose is dus geen therapie op zich, het is alleen een hulpmiddel waarvan psychotherapeuten van diverse strekkingen (psychoanalyse, korte therapieën...) zich bedienen in het therapeutische proces. Hypnose kan patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom helpen om te leren omgaan met die opkomende angsten. Ze leren zich ook ontspannen en hun aandacht richten op iets anders dan alleen maar hun eigen lichaam. En het helpt ze ook om hun ziekte in het dagelijkse leven beter te aanvaarden. Verschillende studies tonen aan dat hypnose helpt, ook bij patiënten met een zware vorm van het prikkelbaredarmsyndroom, en in de eerste plaats bij patiënten die geloven dat ze door hun eigen gedrag iets aan hun symptomen kunnen doen.

Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame