backtotop
Nieuws
Help, mijn buik is opgezet!

Help, mijn buik is opgezet!

Een opgezette buik kan een teken zijn van heel wat verschillende stoornissen. Dat komt vaak voor bij een prikkelbare darm en is dan goedaardig maar zeer hinderlijk in het dagelijkse leven.

Reclame

Opgezette buik: gassen als oorzaak

De indruk dat je buik gezwollen is, rommelingen? We weten allemaal wat een opgezette buik is. Het is een van de veel voorkomende klachten bij mensen met een prikkelbare darm. Meestal zou dat worden veroorzaakt door teveel gas of lucht in de buik. Maar dat is niet juist: vanuit wetenschappelijk oogpunt is er enkel teveel gas in welbepaalde relatief zeldzame gevallen zoals lactose-intolerantie. Meestal is het gevoel van een opgezette buik een gevolg van een te langzame transit van de gassen of ? vooral dan in het geval van een prikkelbare darm ? door een overgevoeligheid van de darm voor gassen die eigenlijk normaal zijn.

Hoe de hinder van een opgezette buik verminderen?

Omdat de oorzaken zo slecht te bepalen zijn, is het niet gemakkelijk een oplossing te vinden voor het gevoel van een opgezette buik. Door sommige geneesmiddelen zoals actieve koolstof, probiotica of fytotherapie kan de toestand verbeteren. Er bestaan echter op dit ogenblik geen studies waarin de doeltreffendheid van die middelen is bewezen. Deze middelen dienen in ieder geval deel uit te maken van een meer algemene behandeling tegen een prikkelbare darm. Op gebied van levenswijze en voeding zijn een aantal maatregelen doeltreffend:

  • vermijd gashoudende dranken waardoor er gas in het spijsverteringskanaal wordt gebracht,
  • gebruik geen kauwgom of sigaretten want daardoor slik je lucht in,
  • verminder je verbruik van vetten want overmatig vetverbruik gaat vaak gepaard met darmproblemen.
Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame