backtotop
Nieuws
Diarree: behandelen zonder medicijnen

Diarree: behandelen zonder medicijnen

Bij een prikkelbare dikkedarm is het belangrijk de juiste, persoonlijke aanpak te vinden. We geven hier enkele tips tegen diarree.

Reclame

Wat helpt er tegen diarree?

Diarree is een van de meest voorkomende symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. Tegen diarree bestaan er geneesmiddelen. Maar om de symptomen op lange termijn onder controle te houden, is het belangrijk zelf oplossingen te zoeken en de levensstijl aan te passen.

Zoek oorzaken diarree

Als u niet weet wat de diarree uitlokt, kunt u in de eerste plaats een dagboek bijhouden. Daarin noteert u de symptomen, de ernst ervan, wat u gegeten hebt en de gebeurtenissen van de dag. Mettertijd kunt u de voedingsmiddelen of activiteiten identificeren die verband houden met de diarree. Die kan u dan ook vermijden om het aantal opstoten te verminderen. Deze eerste fase is belangrijk, want de symptomen en het mechanisme van het prikkelbaredarmsyndroom zijn niet bij iedereen gelijk.

Probeer stress te beheersen

Patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom zijn het erover eens dat stress de symptomen doet toenemen. Dat geldt vooral voor diarree. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld soms echt naar het toilet lopen als ze een belangrijke afspraak hebben. Technieken die de stress kunnen verminderen, zoals yoga, relaxatie of meditatie, kunnen dan ook nuttig zijn. Psychologische behandelingen zoals cognitieve therapie of hypnose zijn volgens de World Gastroenterology Organization (wereldorganisatie van maagdarmziekten)  trouwens doeltreffend om de symptomen en dus ook de diarree te laten verminderen.

Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame