backtotop
Nieuws
Angst, depressie en darmen: welk verband?

Angst, depressie en darmen: welk verband?

Depressie, angst, fobie, OCS (obsessief-compulsieve stoornis), ... Welke angst- en depressiestoornissen hangen het meest samen met het prikkelbaredarmsyndroom? En waarom?

Reclame

Verband IBS en depressie-/angststoornis

Vandaag heeft naar schatting 60 % van alle patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS of IBS) ook een depressie- of angststoornis. Het gaat om een zeer gevarieerde categorie stoornissen, gaande van een zware depressie tot een gegeneraliseerde angststoornis of een specifieke fobie. In maart 2009 verscheen er in 'The Journal of Anxiety Disorders' een studie die probeerde na te gaan welke stoornissen precies verband houden met IBS.

Daaruit blijkt dat niet alle angst- en depressiestoornissen gelijk zijn voor het prikkelbaredarmsyndroom. De volgende stoornissen komen vaak gelijktijdig voor met IBS:

- Paniekstoornis: vaak paniekaanvallen krijgen en aanvallen van acute en intense angst die gepaard gaan met lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen en ademhalingsmoeilijkheden

- Gegeneraliseerde angst: dagelijkse angst over van alles en nog wat, en dat gedurende minstens zes maanden

- Depressie.

Maar personen met de volgende angst- of depressiestoornissen hebben niet vaker last van het prikkelbaredarmsyndroom dan de algemene bevolking:

- Sociale fobieën: angst voor het onbekende of voor bepaalde sociale situaties. Die kan zo ver gaan dat de patiënt elke vorm van sociaal contact vermijdt.

- Fobieën naar aanleiding van een specifiek object of een welbepaalde situatie

- Obsessief-compulsieve stoornissen (dwangstoornissen).

 

Vanwaar dat verband tussen depressie, angst en IBS?

Artsen hebben het verband tussen beide stoornissen nog niet volledig uitgeklaard. Wel zijn al een aantal hypothesen geformuleerd. De eerste hypothese is die van het immuunsysteem. Dat wordt immers verzwakt door stress, maar speelt ook een zeer belangrijke rol bij de werking van de darmen. Een andere verklaring is dat personen met angst- of depressiestoornissen gevoeliger zouden zijn voor bewegingen van het spijsverteringskanaal die eigenlijk perfect normaal zijn. Anderen denken dan weer dat IBS-patiënten meer last hebben van emotionele stress. Ten slotte blijkt dat depressie en/of angst een doeltreffende behandeling van IBS bemoeilijken.

Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame