backtotop
Nieuws
Acupunctuur niet doeltreffend

Acupunctuur niet doeltreffend

Stress speelt een rol bij het prikkelbaredarmsyndroom. Daarom worden vaak alternatieve therapieën aanbevolen. In een studie werd echter recentelijk aangetoond dat acupunctuur hiervoor niet doeltreffend is.

Reclame

In een meta-studie is aangetoond dat acupunctuur niet doeltreffend is tegen het syndroom van prikkelbare darm

Een meta-studie is een grondige nieuwe analyse van resultaten van vroegere studies. De onderzoekers evalueren dan de betrouwbaarheid van de studies en maken een synthese van de resultaten ervan. Zo krijgen ze dan ook een nauwkeuriger overzicht van de stand van zaken op een bepaald ogenblik. Dat werd ook gedaan voor acupunctuur en het syndroom van de prikkelbare darm door het Cochrane Collaboration, een groep onderzoekers zonder winstgevend doel die dergelijk onderzoek doen om de wetenschappelijke informatie bij het grote publiek te verbeteren.

Acupunctuur niet beter dan placebo

De resultaten van het Cochrane Collaboration zijn niet bemoedigend voor de voorstanders van acupunctuur. In de echt geloofwaardige studies, waarin acupunctuur werd vergeleken met placebo (gebruik van naalden maar zonder de principes van de acupunctuur te volgen) werd aangetoond dat acupunctuur niet doeltreffend is om het aantal opstoten te doen verminderen en evenmin om de symptomen van een prikkelbare darm zoals diarree, buikpijn en andere te verbeteren. Ook het algemeen welgevoelen was niet verbeterd. De enige studies waarin een voordeel van acupunctuur was aangetoond waren uitgevoerd zonder vergelijking met een placebo. Die kunnen dan ook niet zeer ernstig worden genomen. Het heeft dan ook geen zin om naar een acupuncturist te gaan om uw symptomen te verlichten. Een bezoek bij uw arts zal meer zin hebben. Die kan u immers geneesmiddelen voorschrijven die echt werken en u goede raad geven voor uw dagelijks leven.

Lees meer over Prikkelbare darm
Reclame