backtotop

Preventie

Bescherm u tegen de zon om huidkanker te voorkomen

Om het plaveiselcelcarcinoom te voorkomen, moeten we in de eerste plaats de huid beschermen tegen de schadelijke invloed van de uv-stralen. We hebben enerzijds zon nodig om lichamelijk en psychisch goed te kunnen functioneren en vitamine D aan te maken (dat gebeurt door ons lichaam). Maar als we ons niet beschermen, kan de zon ook schadelijk zijn voor onze gezondheid.

We hebben allemaal een bepaald ‘zonnekapitaal’, dat is de totale hoeveelheid zon die we tijdens ons leven aankunnen zonder gevaar te lopen op kanker. Onze huid kan weerstand bieden tegen negatieve externe invloeden en kan zich ook herstellen. Maar dat herstelvermogen verschilt van de ene mens tot de andere en hangt ook van het huidtype af. Het vermindert in ieder geval met ouder te worden. 

Blootstelling aan - natuurlijke of kunstmatige - ultraviolette stralen (uv) is een van de belangrijkste beslissende factoren in het ontstaan van carcinomen, maar ook van melanomen. De beste manier om ze te voorkomen, is ons zonnekapitaal al van jongs af aan te beschermen.

Enkele tips om u tegen de zon te beschermen:

  • Mijd langdurig zonnen of zonnebankgebruik (uv-straling) en blijf vooral tussen 12 uur en 16 uur uit de zon.
  • Gebruik als u naar buiten gaat - ook in de stad - een zonnecrème met beschermingsfactor 15 of meer. Smeer u om de twee uur of na het baden of sporten opnieuw in.
  • Bescherm het zonnekapitaal van uw kinderen! Blijf met uw baby uit de zon. Bescherm de huid van uw kinderen maximaal met kleren, een hoedje en een zonnebril.

Geschreven door Cindya IzzarelliHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Plaveiselcelcarcinoom van de huid - Preventie - Bescherm u tegen de zon om huidkanker te voorkomen
Reclame