Behandelingen

Hoe worden precancereuze huidletsels behandeld?

Cryotherapie

Net zoals wratten worden kleine precancereuze letsels (minder dan 2 cm doorsnee) behandeld met cryotherapie (of cryochirurgie). Met een speciale spuitbuis of een sonde wordt op de aangetaste huidzone vloeibaar stikstof aangebracht dat de huid fel afkoelt en de kankercellen bevriest - en dus vernietigt. De ingreep moet wel regelmatig worden herhaald.
Na de ingreep wordt de behandelde huidzone rood en vormen er zich blaren. Nadien komt er een korst op die na enkele weken loskomt. Deze techniek is goedkoop en geeft over het algemeen al na korte tijd goede en mooie resultaten voor kleine, oppervlakkige letsels. Ze is af te raden voor invasieve tumoren omdat cryotherapie slechts oppervlakkig werkt en dus mogelijk niet diep genoeg gaat en omdat het - dan grotere - litteken een recidief kan verbergen.

Fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie maakt gebruik van licht om de kankercellen te vernietigen. Op de letsels wordt een fotosensibiliserend product (dat lichtgevoeliger maakt) aangebracht. De behandelde huidzones worden daarna belicht met rood licht van een bepaalde golflengte. Het licht activeert het fotosensibiliserende product, wat in de cellen een chemische reactie ontketent die deze cellen vernietigt. Omdat de kankercellen meer opnemen van het product dan de gezonde cellen, kan het letsel met deze techniek worden behandeld zonder daarbij de gezonde huid te beschadigen. Fotodynamische therapie laat zo goed als geen littekens na, maar kan wel een tijdelijke verkleuring van de behandelde huidzone veroorzaken. Deze techniek is aangewezen voor de behandeling van precancereuze letsels.

Lokale chemotherapie

Bij de behandeling met lokale (of topische) chemotherapie wordt een kankerbestrijdend  medicijn in de vorm van een crème of zalf rechtstreeks op de te behandelen huidzone aangebracht. De behandeling moet gedurende enkele weken, één tot twee keer per dag worden herhaald. Het medicijn dringt in de huid en vernietigt de tumorcellen die zich in de buurt bevinden. Dankzij deze lokale aanwending ondervindt de patiënt niet de onaangename bijwerking van de systemische chemotherapie (over het hele lichaam). De behandeling bereikt echter niet de kankercellen die dieper in de huid kunnen zitten. Ook metastasen of uitzaaiingen (de kankercellen die zich verspreid hebben naar andere delen van het lichaam) kunnen er niet mee worden behandeld. Daarom wordt deze lokale behandeling doorgaans alleen gebruikt voor de behandeling van precancereuze letsels of als ondersteunende behandeling bij een operatie. Het meest gebruikte geneesmiddel is 5U-fluorouracile.

Behandeling met imiquimod

Imiquimod behoort tot de groep van medicijnen met een zogenaamde immunomodulerende werking. De stof stimuleert de afweermechanismen van het lichaam die bepaalde types van huidaandoeningen aanvallen. De crème kan worden gebruikt voor de behandeling van actinische keratose als cryotherapie minder goed werkt of minder goed verdragen wordt omdat de letsels te groot of te talrijk zijn. Het wordt ook gebruikt als andere topische (lokale) behandelingen worden afgeraden.
 

Geschreven door Cindya Izzarelli Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Plaveiselcelcarcinoom van de huid - Behandelingen - Hoe worden precancereuze huidletsels behandeld?
Reclame