Symptomen

Lopen

Met kleine pasjes lopen

Naarmate mensen ouder worden, gewrichtsproblemen krijgen en minder bewegen, worden de passen vaak kleiner. Parkinsonpatiënten nemen niet alleen kleine passen, maar zwaaien vaak ook minder mee met de bevende arm en hebben moeite om de voeten op te heffen. Ook draaien tijdens het wandelen wordt moeilijk en gaat in meerdere stappen.

Voorovergebogen houding

Het is mogelijk dat de houding van de parkinsonpatiënt steeds meer voorovergebogen wordt. Bij het stappen kan de patiënt de indruk krijgen dat hij/zij naar voor wordt geduwd, alsof hij achter zijn zwaartepunt aanloopt. In extreme gevallen kan de patiënt onwillekeurig het gevoel krijgen dat hij/zij naar voor wordt getrokken en zich sneller gaat voortbewegen, maar steeds met kleine passen, zonder te kunnen stoppen en dit tot hij/zij valt.

Moeilijk op gang komen

Ook op gang komen kan moeilijk zijn. Wanneer de patiënt begint te stappen, kan het gebeuren dat hij niet vooruitkomt. Als de ziekte voortschrijdt, kunnen de patiënten het ook moeilijk krijgen om over een drempel of door een deur te stappen. Deze 'blokkages' zijn soms bijzonder hinderlijk.

Geschreven door Dr Philippe Violon Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Lopen
Reclame