backtotop

Hoe wordt de diagnose van parkinson gesteld?

Parkinson - Diagnose - Klinisch onderzoek

Klinisch onderzoek

Typische symptomen

De symptomen van de ziekte van Parkinson zijn voor een arts meestal specifiek genoeg om een diagnose te kunnen stellen op basis van een gesprek met de patiënt en een neurologisch onderzoek. Ook dat laatste kan in de praktijk zelf gebeuren.

Aanvullend onderzoek

Enkel als de arts het noodzakelijk acht, worden er aanvullende onderzoeken aangevraagd.

Reclame
Parkinson - Diagnose - Klinisch onderzoek

DAT-scan

Radioactief product

Bij dit onderzoek wordt er bij de patiënt een radioactief product geïnjecteerd. Dat product bindt zich in de diepe kernen van de hersenen (het corpus striatum). Na de intraveneuze injectie wordt de activiteit van dat radioactieve element in de hersenen gemeten met speciale beeldapparatuur. Bij parkinsonpatiënten is de activiteit in de diepe zones van de hersenen asymmetrisch verminderd. Zo kan de klinische diagnose worden ondersteund.

Bijzondere omstandigheden

Dit onderzoek is tamelijk duur en wordt enkel uitgevoerd ter bevestiging van de diagnose. Dat is slechts bij een minderheid van de parkinsonpatiënten noodzakelijk. Een DAT-scan wordt doorgaans maar één keer uitgevoerd, bij het stellen van de diagnose. De scan wordt niet gebruikt om de ontwikkeling van de ziekte na te gaan. Ze wordt alleen terugbetaald op aanvraag van de neuroloog en na goedkeuring door de adviserende arts van het ziekenfonds.

Parkinson - Diagnose - DAT-scan
Reclame

Geschreven door Dr Philippe ViolonLees verder: Hoe wordt parkinson behandeld?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.