backtotop
Nieuws
Ziekte van Parkinson: mag ik nog met de auto rijden?

Ziekte van Parkinson: mag ik nog met de auto rijden?

Horen dat je niet meer met de auto mag rijden, is lastig. Toch kunnen parkinsonpatiënten achter het stuur een gevaar betekenen voor zichzelf of hun omgeving. Wat zijn de risico's en hoe kunnen ze voorkomen worden?

Reclame

Risico duidelijk bewezen

Patiënten met neurologische aandoeningen zouden 75 % meer risico lopen dan gezonde personen om betrokken te raken in een verkeersongeval, aldus een Noorse studie (1). Volgens recente studies zou het rijvermogen van parkinsonpatiënten zelfs overschat worden. Uit een experiment blijkt dat ze duidelijk minder goed presteren dan gezonde bestuurders. Van de 40 patiënten werden er 11 ongeschikt bevonden om te rijden of weliswaar geschikt om te rijden, maar met ernstige beperkingen. Dat zijn de bevindingen van een studie van de K.U. Leuven (2).

In slaap achter het stuur

Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben heel vaak last van slaapstoornissen, zoals slaperigheid of plots in slaap vallen. Dergelijke klachten zijn moeilijk op te sporen, want ze kunnen zowel het gevolg zijn van de ziekte als van de behandeling. Onder andere dopamineagonisten zouden zulke bijwerkingen veroorzaken (3). Als zoiets voorkomt tijdens het rijden, kan dat dramatische gevolgen hebben. Voorlopig zijn er nog onvoldoende gegevens verzameld om patiënten in dat geval een algemeen rijverbod op te leggen. Toch vinden onderzoekers dat een betere preventie wenselijk zou zijn.

Voorkomen om erger te vermijden!

Het is dan ook essentieel om op een betrouwbare manier te kunnen nagaan of een parkinsonpatiënt al dan niet in staat is om een gemotoriseerd voertuig te besturen (4). In België moeten parkinsonpatiënten zich regelmatig laten testen in het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing (CARA). Is de test positief, dan mag de patiënt een wagen besturen. Maar hij moet zich dan wel tot zijn 50ste om de vijf jaar opnieuw laten onderzoeken en nadien om de drie jaar.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Een dopaminetekort

Een degeneratieve ziekte De ziekte van Parkinson gaat gepaard met (…)

Parkinson - Begrijpen - Een dopaminetekort
Ziekte van Parkinson: wie wordt vooral getroffen?

Mannen meer dan vrouwen De ziekte van Parkinson komt bij beide (…)

Parkinson - Begrijpen - Ziekte van Parkinson: wie wordt vooral getroffen?