backtotop
Nieuws
Ziekte van Parkinson en pijn

Ziekte van Parkinson en pijn

De ziekte van Parkinson gaat vooral gepaard met motorische stoornissen. Toch klaagt meer dan de helft van de patiënten ook over pijn. Tekst en uitleg bij een verwaarloosd symptoom'

Reclame

Meer dan de helft van alle parkinsonpatiënten klaagt over pijn. Tegelijk wordt pijn als symptoom vaak over het hoofd gezien in de neurologie. Artsen en patiënten hebben vooral oog voor loop- en schrijfproblemen en beven. Op gevaar af de andere mogelijke symptomen van de ziekte van Parkinson over het hoofd te zien: pijnscheuten, stijfheid, gevoelsstoornissen... In zeldzame gevallen is pijn zelfs één van de eerste symptomen.

Spier- en gewrichtspijn

Loopproblemen, vertraagde bewegingen, het feit dat bepaalde bewegingen niet meer spontaan gebeuren, houdingsproblemen, waarbij romp en hoofd voorovergebogen zijn: dat alles veroorzaakt vaak spier- en gewrichtspijn. Bovendien zijn de meeste parkinsonpatiënten boven de 50 en hebben ze dus ook last van allerlei ouderdomskwaaltjes.
Bij die spier- en gewrichtspijn horen ook:

  • het 'bevroren schouder'-syndroom, gekenmerkt door pijnlijke en stijve schouders
  • heuppijn
  • lagerug- en nekpijn.

 

Gewrichtspijn

Chronische slechte houdingen of bewegingsmoeilijkheden kunnen bestaande artrose verergeren. Parkinsonpatiënten hebben dan ook vaak last van ischias, doordat er een zenuwwortel gekneld zit in één van de onderste wervels.

Dystonie

Dystonie is een heel specifiek soort pijn als gevolg van de onwillekeurige en langdurige samentrekking van een spier, een beetje zoals bij krampen. Dystonie komt frequent voor bij de ziekte van Parkinson.
Ze kan verschillende lichaamsdelen treffen: romp, benen, handen, gezicht...
Veel patiënten klagen over pijnlijk gekromde tenen 's ochtends.
Dystonie treedt inderdaad vooral 's morgens op, vóór de eerste geneesmiddeleninname, of tussen twee innames door, wanneer het geneesmiddel in kwestie stilaan is uitgewerkt. In dat geval moeten de dosissen levodopa verhoogd of beter gespreid worden.
Hoe dan ook: hebt u pijn, praat er dan over met uw arts!

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Een dopaminetekort

Een degeneratieve ziekte De ziekte van Parkinson gaat gepaard met (…)

Parkinson - Begrijpen - Een dopaminetekort
Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?

Zeldzame erfelijke gevallen Erfelijke gevallen zijn zeldzaam. Ze maken minder dan (…)

Parkinson - Begrijpen - Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?