backtotop
Nieuws
Ziekte van Parkinson: als de bloeddruk plots daalt

Ziekte van Parkinson: als de bloeddruk plots daalt

Parkinsonpatiënten hebben vaak last van orthostatische hypotensie, met andere woorden: een plotse bloeddrukdaling bij het rechtstaan. Toch bestaan er oplossingen voor.

Reclame

Orthostatische hypotensie komt voor bij 20 tot 50% van alle patiënten met de ziekte van Parkinson (1). Ze ontstaat wanneer de patiënt overgaat van zit- of lighouding naar rechtstaande houding, of wanneer hij te lang rechtstaat. De symptomen van een bloeddrukdaling zijn: duizeligheid, extreem zwaktegevoel en gezichtsstoornissen (een ‘zwarte sluier’ voor de ogen bijvoorbeeld). Wat is daarvan de oorzaak? Normaal gezien regelt het autonome zenuwstelsel de arteriële bloeddruk, ook bij verandering van houding. Dat is echter niet meer automatisch het geval bij parkinsonpatiënten, aangezien de ziekte hun autonoom zenuwstelsel aantast.

De oorzaken van orthostatische hypotensie

  • De ziekte van Parkinson: bij sommige atypische vormen van de ziekte is hypotensie (lage bloeddruk) een voorteken. Bij de klassieke vorm treedt hypotensie pas later op, door aantasting van het autonome zenuwstelsel.
  • Geneesmiddelen: de meeste geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson kunnen hypotensie veroorzaken. Dat is meer bepaald het geval bij dopamineagonisten.
  • Parkinsonpatiënten zijn ook zeer gevoelig voor antihypertensiva (bloeddrukverlagende geneesmiddelen), die eveneens plotse bloeddrukdalingen kunnen veroorzaken.
  • Uitdroging: nog een oorzaak van hypotensie, en een gevaar voor parkinsonpatiënten, aangezien hun dorstgevoel verminderd is. Vandaar dat ze meer risico lopen op uitdroging.
  • Vaatinsufficiëntie: deze aandoening heeft niets te maken met de ziekte van Parkinson, maar is wel een frequente oorzaak van orthostatische hypotensie. Opgelet dus als u spataders hebt aan de onderste ledematen.

Hoe bloeddrukdalingen te vermijden?

Bij hypotensie door gebruik van geneesmiddelen is het soms mogelijk om de dosis aan te passen of te kiezen voor een andere geneesmiddelenklasse (bv.: overschakelen van dopamineagonisten op een behandeling op basis van L-Dopa). Domperidon is een antibraakmiddel dat in zekere mate hypotensie als gevolg van dopamineagonisten tegengaat. Tot slot moet de patiënt minstens 1,5 l per dag drinken. En of hij nu al dan niet last heeft van vaatinsufficiëntie, steunkousen zijn hoe dan ook aan te raden om de veneuze terugstroom naar het hart te stimuleren… en op die manier het risico op bloeddrukdalingen te verkleinen.

(1) Oka H, Yoshioka M, Onouchi K, Morita M, Mochio S, Suzuki M, Hirai T, Ito Y, Inoue K. Characteristics of orthostatic hypotension in Parkinson's disease. Brain. 2007 Sep;130(Pt 9):2425-32.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Verstandelijke problemen

Verstandelijke vertragingVeel parkinsonpatiënten (…)

Parkinson - Symptomen - Verstandelijke problemen
Problemen die samengaan met parkinson

Problemen die samengaan met ParkinsonVeel medische problemen staan in verband met de (…)

Parkinson - Symptomen - Problemen die samengaan met parkinson