backtotop
Nieuws
Waarom parkinsonpatiënten vaak tegen deurstijlen lopen …

Waarom parkinsonpatiënten vaak tegen deurstijlen lopen …

Het is een minder gekend symptoom: mensen die 5 tot 10 jaar lijden aan de ziekte van Parkinson, kunnen hun dieptezicht verliezen. En dat heeft zo zijn gevolgen …

Reclame

Parkinson: probleem met contrasten

Een van de oorzaken waardoor het dieptezicht bij de ziekte van Parkinson wegvalt, is een stoornis in de contrastgevoeligheid. Het is dankzij het onderscheiden van contrasten tussen licht en donker met alle kleurschakeringen daartussen, dat we een driedimensionaal beeld krijgen van onze omgeving. Zonder dat ze er zich van bewust zijn, kunnen parkinsonpatiënten vaak moeilijker de verschillende kleuren en contrasten onderscheiden.

Daardoor zien ze niet goed wat dichtbij en wat verder af staat. Het gemakkelijk tegen deurstijlen aanlopen is een van de opvallendste voorbeelden daarvan.

Problemen met de oriëntatie in de ruimte

Dat tegen deurstijlen aanlopen wordt nog verergerd door het feit dat parkinsonpatiënten het moeilijk hebben om voorwerpen en locaties in de ruimte te visualiseren. Prof. Crevits heeft hier onderzoek naar gedaan: "Eigenlijk ben ik op dat spoor gekomen omdat een aantal van mijn parkinsonpatiënten moeilijk de weg vond naar de onderzoekskamer. Toegegeven, de weg vinden in een ziekenhuis is niet altijd eenvoudig. Maar uit onderzoek bij grote groepen patiënten blijkt inderdaad dat zij het moeilijk hebben met het lokaliseren in de ruimte. Dat verklaart ook waarom ze moeilijk een plannetje kunnen lezen. Zij zien door de bomen het bos niet meer. Met andere woorden: ze focussen op details (de bomen) en vergeten de ruimte rondom (het bos). Dat is een zeer opmerkelijke bevinding maar het komt heel vaak voor."

Dit probleem is geen echte stoornis van het zicht maar eerder het gevolg van een analyseprobleem in de hersenen.

Rol van dopamine in de ziekte van Parkinson

De meeste symptomen die verband houden met het zien, treden op bij patiënten die al 5 tot 10 jaar lijden aan de ziekte van Parkinson. Tot voor kort dachten artsen dat deze symptomen alleen veroorzaakt werden door de antiparkinsonmedicatie of door ziektes die bij alle 60-plussers optreden (bijvoorbeeld cataract). Maar nu weet men dat dit niet het geval is. Ook de ziekte van Parkinson zelf is er gedeeltelijk voor verantwoordelijk. Dopamine speelt waarschijnlijk ook een rol maar verklaart niet alles. Dopamine zit inderdaad niet alleen in de hersenen. Ook de zenuwcellen in het netvlies (de retina) gebruiken dopamine voor hun onderlinge communicatie. Een tekort aan dopamine in het oog zelf zou bepaalde stoornissen met het zicht dus ook kunnen verklaren.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Lopen

Met kleine pasjes lopenNaarmate mensen ouder worden, gewrichtsproblemen krijgen en (…)

Parkinson - Symptomen - Lopen
Verstandelijke problemen

Verstandelijke vertragingVeel parkinsonpatiënten (…)

Parkinson - Symptomen - Verstandelijke problemen