backtotop
Nieuws
Verminderde reukzin bij parkinsonpatiënten

Verminderde reukzin bij parkinsonpatiënten

Het verlies van de reukzin komt in de ziekte van Parkinson veel voor. We staan even stil bij dit te weinig bekend symptoom.

Reclame

Zo een 70 à 90% van de patiënten met de ziekte van Parkinson verliezen hun reukzin! Typisch voor dit gedeeltelijke (hyposmie) of totale (anosmie) verlies van het reukvermogen is dat de patiënt geuren moeilijk kan herkennen en onderscheiden en ook dat de concentratie (bij welke sterkte ruikt hij de geur nog?) laag is.

De link tussen geur en Parkinson

Hoe komt het dat de ziekte van Parkinson gepaard gaat met een verlies van geur? Bij het ruiken speelt de neurotransmitter genaamd dopamine een belangrijke rol. De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die de aanmaak van dopamine aantast.

Een stoornis die vaak aan de ziekte van Parkinson voorafgaat

Het verlies van de reukzin kan een vroegtijdig signaal zijn en zich dus vóór de eerste motorische symptomen van de ziekte van Parkinson manifesteren. Dat betekent natuurlijk niet dat mensen die hun reukzin verliezen per se deze aandoening zullen krijgen! En het omgekeerde geldt ook: niet alle parkinsonpatiënten verliezen hun reukzin voor de eerste symptomen van de ziekte optreden!

Geen specifieke behandeling

Het is moeilijk om een diagnose te stellen van het verlies van de reukzin. Alleen met specifieke geurtests kan dit worden vastgesteld. De behandeling van geurverlies staat anderzijds nog maar in haar kinderschoenen. Vermoed wordt dat de behandeling van de ziekte van Parkinson met dopaminergische medicijnen bepaalde vormen van gedeeltelijk geurverlies zal kunnen verbeteren. Maar voorlopig bestaat er nog geen specifieke behandeling.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Verstandelijke problemen

Verstandelijke vertragingVeel parkinsonpatiënten (…)

Parkinson - Symptomen - Verstandelijke problemen
Problemen die samengaan met parkinson

Problemen die samengaan met ParkinsonVeel medische problemen staan in verband met de (…)

Parkinson - Symptomen - Problemen die samengaan met parkinson