backtotop
Nieuws
Tai chi helpt parkinsonpatiënten beter stappen

Tai chi helpt parkinsonpatiënten beter stappen

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben het moeilijk om hun evenwicht te bewaren bij het stappen. De eeuwenoude krijgskunst tai chi zou dat kunnen verbeteren.

Reclame

Tai chi: een totaaloefening

Tai chi chuan – in het kort: tai chi – combineert ontspannings- en gezondheidstechnieken met aanvals- en verdedigingsmethoden. De soepelheids- en ademhalingsoefeningen en de meditatieve trainingen helpen te ontspannen en bevorderen de gezondheid. De bewegingen zijn eigenlijk gevechtsmethoden, gebaseerd op de Oosterse leer van yin en yang, van meridianen en drukpunten. Deze bewegingen worden traag, rustig en vloeiend uitgevoerd met de blote hand. Daardoor wordt het ook als bewegingskunst omschreven. Tai chi kan in groep, alleen of met twee uitgevoerd worden.

Gunstige effecten bij de ziekte van Parkinson

Mensen met de ziekte van Parkinson lopen vaak voorovergebogen, zetten kleine passen zwaaien hun armen nauwelijks. Paradoxaal genoeg lopen ze soms hun zwaartepunt achterna zonder te kunnen stoppen, tot ze vallen. Ze komen moeilijk op gang en kunnen hun voeten niet opheffen. De langzame tai-chibewegingen zouden daar iets aan kunnen doen.

Tai chi wetenschappelijk onderzocht

Om te onderzoeken of een aangepast tai-chiprogramma het evenwicht in staande houding bij parkinsonpatiënten kon verbeteren, werd een wetenschappelijke studie opgezet. Bijna 200 patiënten met de ziekte van Parkinson werden in drie groepen opgedeeld: de eerste groep kreeg tai chi, de tweede een weerstandstraining (die versterkt de spierkracht en de kracht in het algemeen) en de derde gewone stretching (rekken en/of strekken van de spieren). Deze oefeningen deden de patiënten twee keer per week een uur lang, en dat gedurende 24 weken.

Parkinsonpatiënten vallen minder

Na de studie had de groep die tai chi volgde zijn evenwicht duidelijk beter onder controle dan de twee andere groepen. Vergeleken met de deelnemers in de groep die alleen stretching kreeg, kwamen ze sneller op gang en verliep het stappen zelf stabieler. Uiteindelijk vielen de deelnemers die tai chi volgden, minder vaak dan diegenen uit de groep met stretching alleen. Maar er was geen verschil in valfrequentie tussen de tai-chigroep en de groep die weerstandstraining kreeg. Deze gunstige effecten van tai chi bleven drie maanden lang aanhouden. Ongewenste effecten werden niet vastgesteld.

De onderzoekers besluiten dat tai chi de evenwichtsstoornissen bij patiënten met lichte tot matige ziekte van Parkinson kan verminderen. Dankzij tai chi bewegen ze beter en vallen ze minder vaak. Misschien is tai chi dan ook iets voor u? Wanneer plant u uw eerste tai-chiles?

Bron: Li F, Harmer P, Fitzgerald K, Eckstrom E, Stock R, Galver J, Maddalozzo G, Batya SS. Tai chi and postural stability in patients with Parkinson's disease. N Engl J Med 2012;366(6):511-9

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Beven komt frequent voor Meer dan 8 op de 10 parkinsonpatiënten krijgen te maken met (…)

Parkinson - Symptomen - Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson
Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Het dagelijkse leven Bradykinesie betekent 'vertraagde beweging', terwijl (…)

Parkinson - Symptomen - Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson