backtotop
Nieuws
Straks een bloedtest voor parkinson?

Straks een bloedtest voor parkinson?

Voorlopig bestaat er nog geen laboratoriumtest die de ziekte van Parkinson kan vaststellen. Daardoor is het zo goed als onmogelijk om deze ziekte in een vroeg stadium te diagnosticeren. Maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen.

Reclame

Genen voor de opsporing van parkinson

De diagnose van ziekte van Parkinson is alleen mogelijk na een klinisch neurologisch onderzoek, uitgevoerd door een geneesheer-specialist. Maar Israëlische onderzoekers hebben nu een biomerker geïdentificeerd, die daarin verandering zou kunnen brengen.

Een biomerker kan een aanwijzing geven over een normaal biologisch proces, over de evolutie van een ziekte of over het antwoord op de behandeling. Vaak zijn biomerkers eiwitten die in het bloed aanwezig zijn. In het geval van parkinson gaat het over de aanwezigheid van vijf genen die de ziekte met grote nauwkeurigheid kunnen voorspellen.

Over welke genen gaat het?

De vijf genen die de biomerker vormen, spelen een rol in de evolutie van de ziekte van Parkinson. U weet dat de symptomen van deze ziekte het gevolg zijn van een dopaminetekort in de hersenen. Het precieze mechanisme waardoor de dopamineproducerende zenuwcellen vernietigd worden, is nog niet gekend. Zeker is dat bepaalde genetische mutaties uiteindelijk leiden tot het sneller afsterven van deze zenuwcellen. Om het verband tussen deze mutaties en de ziekte van Parkinson te bewijzen, werd een studie opgezet.

Biomerker bij parkinson getest

De onderzoekers hebben de bloedstalen van 62 mensen met beginnende parkinson en 64 gezonde vrijwilligers van dezelfde leeftijd nagetrokken. Deze analyse kon met zekerheid het verband tussen de biomerker en de diagnose van Parkinson leggen. De biomerker kon bij 90% van de parkinsonpatiënten geïdentificeerd worden. Bij 30 mensen met gevorderde ziekte van Parkinson werd deze biomerker zelfs in 100% van de gevallen teruggevonden. Misschien kan de biomerker in de toekomst worden gebruikt om de ernst van de ziekte van Parkinson te bepalen.

Ontwikkeling van parkinson afremmen

Het is interessant om de diagnose te kunnen bevestigen zodra de eerste motorische symptomen optreden. Maar de onderzoekers gaan verder en proberen de ziekte van Parkinson al op te sporen, verschillende jaren voor deze symptomen zich ontwikkelen. We weten dat het verlies van dopamineproducerende neuronen over het algemeen tot tien jaar voor de typische symptomen begint.

De onderzoekers denken dat het met deze biomerker mogelijk is om mensen in dit presymptomatische stadium te identificeren. Op dat moment zou het nog mogelijk moeten zijn om mits een behandeling de evolutie van de ziekte van Parkinson af te remmen.

Molochnikov L, Rabey JM, Dobronevsky E et al. A molecular signature in blood identifies early Parkinson's disease. Molecular Neurodegeneration 2012,7:26

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Beven komt frequent voor Meer dan 8 op de 10 parkinsonpatiënten krijgen te maken met (…)

Parkinson - Symptomen - Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson
Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Het dagelijkse leven Bradykinesie betekent 'vertraagde beweging', terwijl (…)

Parkinson - Symptomen - Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson