backtotop
Nieuws
Stamcellen veelbelovend tegen parkinson

Stamcellen veelbelovend tegen parkinson

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een vernietiging van de zenuwcellen (neuronen) die dopamine maken. Is het bijgevolg denkbaar om uit stamcellen nieuwe zenuwcellen te maken?

Reclame

Wat zijn stamcellen?

Stamcellen zijn cellen waaruit andere soorten cellen ontstaan. Zelf worden ze gevormd bij de eerste delingen van de bevruchte eicel. Dit noemt men embryonale stamcellen, omdat zij alle andere soorten cellen maken. De eicel moet immers uitgroeien tot een embryo, een foetus, een volgroeide baby met alles erop en eraan.

Na de geboorte blijft slechts een kleine hoeveelheid stamcellen bestaan. Dat zijn de volwassen stamcellen. Deze kunnen maar een beperkt aantal soorten cellen maken. Bijvoorbeeld om nagels en haar te laten groeien, maar ook om nieuwe bloedcellen aan te maken en de binnenwand van de darmen om de maand van een nieuwe laag slijmvliescellen te voorzien. Deze nieuwe cellen, ontstaan uit stamcellen, vervangen beschadigde of ‘versleten’ cellen.

Nieuwe denkpiste bij parkinson

Dit proces werkt echter niet voor alle cellen. Hartspiercellen die na een hartinfarct beschadigd zijn, kunnen bijvoorbeeld niet uit deze stamcellen worden vervangen. Dat blijkt ook moeilijk voor hersenzenuwcellen. Toch zijn alle cellen van ons zenuwstelsel ontstaan uit embryonale stamcellen. En net daarom wordt onderzocht of stamcellen een rol kunnen spelen bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Zenuwcellen met dopamine transplanteren

Dankzij een nieuwe techniek zijn Amerikaanse onderzoekers er enerzijds in geslaagd om in het laboratorium dopamineproducerende zenuwcellen te kweken uit menselijke embryonale stamcellen. Deze zenuwcellen werden getransplanteerd in de hersenen van drie diersoorten met de ziekte van Parkinson. De getransplanteerde zenuwcellen bleven niet alleen overleven, zij deden hun werk ook goed: de bewegingsstoornissen eigen aan parkinson verminderden. Bovendien bleek het gebruik ervan veilig: er werd namelijk geen ongewenste overmatige groei van de zenuwcellen vastgesteld. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat hun techniek beloftevol zou kunnen zijn voor de ontwikkeling van een stamceltherapie voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. (1)

Stamcellen in de hersenen gevonden

Andere onderzoekers zijn erin geslaagd om aan te tonen dat in de hersenen van mensen met de ziekte van Parkinson nog wel degelijk stamcellen aanwezig zijn. Deze stamcellen kunnen uitgroeien tot verschillende soorten hersencellen. De wetenschappers zoeken nu naar manieren om deze lichaamseigen stamcellen te activeren zodat ze de dopamineproducerende zenuwcellen kunnen aanmaken. Ook dat biedt perspectieven voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. (2)

Referenties:

1. Kriks S, Shim WJ, Piao J et al. Dopamine neurons derived from human ES celles efficiently engraft in animal models of Parkinson's disease. Nature 2011; 480:547-51

2. Van den Berge SA, van Strien ME, Korecka JA et al. The prolerative capacity of the subventricular zone is maintained in the parkinsonian brain. Brain 2011;134 (Pt 11):3249-63

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
DAT-scan

Radioactief productBij dit onderzoek wordt er bij de (…)

Parkinson - Diagnose - DAT-scan
Klinisch onderzoek

Typische symptomen De symptomen van de ziekte van (…)

Parkinson - Diagnose - Klinisch onderzoek