backtotop
Nieuws
Parkinson vergroot risico op melanoom

Parkinson vergroot risico op melanoom

Volgens een recente studie bestaat er een verband tussen de ziekte van Parkinson en het risico om een melanoom te krijgen. Reden om alarm te slaan?

Reclame

Ziekte van Parkinson: risicofactor voor melanoom

Het vermoeden bestaat al enkele jaren, maar vandaag is het bewezen: de ziekte van Parkinson verhoogt wel degelijk het risico op een melanoom (huidkanker). Een recente studie toont aan dat het risico anderhalve keer groter is bij vrouwen en twee keer groter bij mannen die parkinson hebben. Hoe de twee ziektes verband houden, legden de onderzoekers evenwel niet uit.

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een huidtumor, in de vorm van een moedervlek (naevus), die een abnormale grootte, vorm en kleur heeft. Het kan spontaan tevoorschijn komen of zich ontwikkelen uit een bestaande moedervlek. Hoewel het niet de enige vorm van huidkanker is, is het melanoom wel de meest agressieve. Bescherming is mogelijk door langdurige blootstelling aan de zon te vermijden en uiteraard door een zonneslag te voorkomen. Aarzel zeker niet om bij het minste zwarte gezwel contact op te nemen met een dermatoloog. Doe dat ook als de vorm van een bestaande moedervlek verandert.

Sla niet meteen paniek

Moeten parkinsonpatiënten meteen naar hun dermatoloog gaan? “Neen“, antwoordt prof. Alain Maertens de Noordhout, neuroloog aan het CHR Citadelle in Luik. “De ziekte van Parkinson verhoogt inderdaad de kans op een melanoom. Maar het risico neemt ook toe bij mensen met een bleke huid en blauwe ogen. Het is uiteraard aangeraden om niet zonder bescherming in de zon te blijven. Maar globaal genomen is er geen reden tot paniek”, verzekert hij. Mensen met parkinson hoeven zich dus niet thuis op te sluiten tijdens de zomer. Maar een rieten hoed en zonnemelk zijn wel aangewezen.

(1) Liu R, Gao X, Lu Y, Chen H. Meta-analysis of the relationship between Parkinson disease and melanoma. Neurology. 2011 Jun 7;76(23):2002-9.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?

Zeldzame erfelijke gevallen Erfelijke gevallen zijn zeldzaam. Ze maken minder dan (…)

Parkinson - Begrijpen - Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?
Ziekte van Parkinson: wie wordt vooral getroffen?

Mannen meer dan vrouwen De ziekte van Parkinson komt bij beide (…)

Parkinson - Begrijpen - Ziekte van Parkinson: wie wordt vooral getroffen?