backtotop
Nieuws
Parkinson: moeite met complexe taken

Parkinson: moeite met complexe taken

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak moeite om complexe handelingen uit te voeren. Welke zijn deze problemen, en hoe evolueren ze?

Reclame

Behalve motorische stoornissen treden bij de ziekte van Parkinson ook cognitieve stoornissen op. Deze zijn minder opvallend en treffen voornamelijk de zogenaamde ‘uitvoerende’ functies. Deze laatste zijn belangrijk om complexe handelingen uit te voeren, dus waarbij we bijvoorbeeld moeten plannen, anticiperen of organiseren. Elke dag doen we een beroep op deze uitvoerende functies om eten klaar te maken, een kraan te herstellen of informatie op te zoeken.

Van cognitieve stoornissen naar dementie

Een parkinsonpatiënt kan in een situatie terechtkomen waarin hij onmogelijk een reeks handelingen kan aaneenschakelen of organiseren. Bijvoorbeeld: terwijl hij een taak uitvoert, doet zich een onverwachte wending voor. Het is dan mogelijk dat hij zijn oorspronkelijke taak vergeet verder te zetten. Stel dat zijn kleinkind op zijn schoot springt, terwijl hij zijn sleutels aan het opbergen was? Dan kan hij achteraf vergeten waar hij zijn sleutels heeft gelegd.

Bij parkinsonpatiënten kan dus het kortetermijngeheugen aangetast zijn. Dat geheugen dient om te onthouden waar u mee bezig bent. Voor deze patiënten met parkinson is het daardoor moeilijk – en zelfs onmogelijk – om complexe taken uit te voeren.

Als deze cognitieve stoornissen optreden, nemen ze meestal geleidelijk in ernst toe. Zeker met het ouder worden en als de patiënt al lange tijd ziek is. Dat kan uiteindelijk leiden tot een reële dementie waarbij de patiënt zijn zelfredzaamheid dreigt te verliezen.

Dementie van het type parkinson

In het begin vallen de cognitieve stoornissen bij parkinson vaak niet op. Hun frequentie is dus zeer moeilijk te bepalen. Bovendien zaaien andere symptomen van de ziekte, zoals spraakstoornissen of een depressie, verwarring tijdens de diagnose.

Hoewel dementie bij parkinsonpatiënten niet echt vergelijkbaar is met die van alzheimerpatiënten, lijken de medische behandelingen toch sterk op elkaar. Daarnaast kunnen parkinsonpatiënten, net als bij alzheimer, thuishulp krijgen. Voor hun naasten bestaan er specifieke informatiedagen om met de ziekte om te gaan.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Verstandelijke problemen

Verstandelijke vertragingVeel parkinsonpatiënten (…)

Parkinson - Symptomen - Verstandelijke problemen
Problemen die samengaan met parkinson

Problemen die samengaan met ParkinsonVeel medische problemen staan in verband met de (…)

Parkinson - Symptomen - Problemen die samengaan met parkinson