backtotop
Nieuws
Parkinson: de voordelen van geleide visualisatie

Parkinson: de voordelen van geleide visualisatie

Geleide visualisatie is een relaxatietechniek om beven bij parkinsonpatiënten te verminderen. Tekst en uitleg.

Reclame

Beven: een frequent symptoom

Beven (tremor) is een zeer frequent symptoom bij de ziekte van Parkinson. Bijna 70 % van de patiënten heeft er last van. Beven kan behoorlijk hinderlijk zijn in het dagelijks leven, omdat het zo sterk opvalt. Bovendien neemt het toe bij stress.

Geleide visualisatie

Geleide visualisatie (mentale beeldvorming) is een relaxatietechniek waarbij de verbeelding van patiënten gebruikt wordt door specifieke mentale voorstellingen bij hen op te roepen. Het is daarbij de bedoeling dat ze zich rustige en vreedzame taferelen voor de geest halen, om tot rust te komen. Onderzoekers van de Universiteit van Haifa (Israël) hebben de effecten van deze techniek uitgetest bij parkinsonpatiënten die last hebben van matig of hevig beven*. Bij alle patiënten verminderde of verdween het beven tijdens de relaxatiesessie. Bij sommige patiënten hield dat positieve effect zelfs nog tot enkele uren na de sessie aan.

Een nuttige aanvulling op de klassieke behandelingen

Dezelfde tests werden uitgevoerd via andere relaxatietechnieken, zoals muziektherapie en zelfrelaxatie, maar die bleken minder goede resultaten op te leveren. Geleide visualisatie kan zeker de klassieke medische behandeling van parkinsonbeven niet vervangen. Toch bewijzen deze resultaten volgens de onderzoekers dat deze techniek wel degelijk een nuttige aanvulling kan zijn.

Voor verdere inlichtingen, kunt u l'institut de nouvelle hypnose en la société belge de sophrologie et de relaxation contacteren.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Het dagelijkse leven Bradykinesie betekent 'vertraagde beweging', terwijl (…)

Parkinson - Symptomen - Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson
Lopen

Met kleine pasjes lopenNaarmate mensen ouder worden, gewrichtsproblemen krijgen en (…)

Parkinson - Symptomen - Lopen