backtotop
Nieuws
Oestrogenen tegen de ziekte van Parkinson

Oestrogenen tegen de ziekte van Parkinson

Oestrogenen spelen een belangrijke rol bij de preventie van de ziekte van Parkinson en bij de vermindering van de symptomen.

Reclame

Verband tussen oestrogeen en parkinson

Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die afgescheiden worden door de eierstokken. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de typisch vrouwelijke uiterlijke kenmerken en spelen ook een rol bij de ovulatie (eisprong). Een studie heeft aangetoond dat vrouwen bij wie beide eierstokken zijn weggenomen, twee keer meer risico lopen om de ziekte van Parkinson te krijgen dan vrouwen die hun eierstokken nog hebben (1). Dat risico is kleiner wanneer slechts één eierstok verwijderd wordt, maar nog altijd groter dan normaal. Oorzaak: het feit dat de oestrogeenproductie daalt of zelfs volledig wegvalt. Oestrogenen blijken immers een beschermend effect te hebben op de neuronen (hersencellen).

De ontstekingswerende werking van oestrogenen

De hersenen bevatten twee soorten cellen: de neuronen en de gliale cellen. De gliale cellen spelen onder meer een rol bij het immuunsysteem van de hersenen. Wanneer ze aangetast worden, brengen ze een lokale ontstekingsreactie op gang. Het probleem ontstaat als de gliale cellen chronisch gestimuleerd worden, wat het geval is bij neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Aangenomen wordt dat de werking van de gliale cellen in dat soort situatie ook de neuronen zou aantasten. Welnu, oestrogenen lijken in staat om de door de gliale cellen veroorzaakte ontstekingsreactie te neutraliseren. Op die manier zouden ze het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson kunnen vertragen (2).

HST tegen de ziektesymptomen

Dat zou meteen een aantal vroegere vaststellingen verklaren. Zo zou hormoonsubstitutietherapie (HST) de symptomen van parkinson kunnen verzachten. Een dergelijke behandeling heeft oorspronkelijk als doel, de effecten van de verminderde hormoonconcentratie na het wegvallen van de menstruatie te beperken. Vanaf de menopauze kiezen sommige vrouwen voor HST om die daling te compenseren. HST bevat onder meer oestrogenen. Geen toeval, want parkinsonpatiëntes die een postmenopauzale behandeling volgen, zouden minder ernstige ziektesymptomen vertonen dan vrouwen die totaal geen HST volgen. Uiteraard moet er bij de keuze van een HST ook rekening gehouden worden met andere parameters. Praat er dus over met uw arts.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Beven komt frequent voor Meer dan 8 op de 10 parkinsonpatiënten krijgen te maken met (…)

Parkinson - Symptomen - Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson
Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Het dagelijkse leven Bradykinesie betekent 'vertraagde beweging', terwijl (…)

Parkinson - Symptomen - Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson