backtotop
Nieuws
Nieuw onderzoeksteam voor Parkinson

Nieuw onderzoeksteam voor Parkinson

Movere is een Luikse wetenschappelijke groep die onderzoek doet naar de ziekte van Parkinson. De aanpak is op zijn minst origineel.

Reclame

De wetenschappelijke groep Movere ontstond in 2009 aan het CHU de Liège. Samen met zijn team, heeft dr. Gaëtan Garraux, neuroloog en onderzoeker aan het FNRS, het initiatief genomen om deze vereniging van wetenschappers op te richten. Ze bestaat uit clinici en onderzoekers en heeft tot doel het onderzoek naar de ziekte van Parkinson in België te ontwikkelen om de diagnostische en therapeutische behandeling te verbeteren.

Multidisciplinaire aanpak van de ziekte van Parkinson

Het bijzondere aan Movere is de aanpak: deze wil zo multidisciplinair mogelijk zijn. Op dit ogenblik maken neurologen, neurochirurgen, specialisten in genetica, in proteomica (de studie van de eiwitten in het bloed die markers kunnen zijn voor de ziekte van Parkinson), in beeldvorming van de hersenen, maar ook neuropsychologen, kinesitherapeuten en ingenieurs deel uit van de groep.

Verbeterde diagnose en behandeling

Een van de onderzoeksprogramma's van Movere beoogt een verbeterde diagnose van de ziekte. De onderzoekers proberen dus biomarkers of een combinatie van diagnostische biomarkers voor de ziekte te ontwikkelen. Een ander project richt zich op de studie en de betere behandeling van de loopstoornissen bij de patiënten.

De patiënten aan het werk gezet

Aan de patiënten onder behandeling bij Movere wordt gevraagd om vrijwillig en anoniem een nauwkeurige medische vragenlijst in te vullen, om zich te onderwerpen aan een bloedtest, aan een registratie van de trillingen (of van elk abnormaal bewegingsverschijnsel) en aan een gedetailleerd onderzoek van hun hersenen via een MRI-scan. Bovendien wordt hen gevraagd nieuwe behandelingen uit te testen. Op deze manier dragen de patiënten bij tot de vooruitgang van de wetenschap.
En hoewel het nog te vroeg is om te spreken over resultaten, toch bestaat er geen enkele twijfel dat dit initiatief een positieve bijdrage levert voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson!

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Een dopaminetekort

Een degeneratieve ziekte De ziekte van Parkinson gaat gepaard met (…)

Parkinson - Begrijpen - Een dopaminetekort
Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?

Zeldzame erfelijke gevallen Erfelijke gevallen zijn zeldzaam. Ze maken minder dan (…)

Parkinson - Begrijpen - Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?