backtotop
Nieuws
Lichaamsbeweging helpt parkinsonpatiënten vooruit!

Lichaamsbeweging helpt parkinsonpatiënten vooruit!

Een studie van de universiteit van Montreal bevestigt het positieve effect van lichaamsbeweging op de bewegingsstoornissen van mensen met de ziekte van Parkinson.

Reclame

Evenwichtsstoornissen, stramme spieren, beven, ongecontroleerde bewegingen… Parkinsonpatiënten worden bijna continu geconfronteerd met hun haperende bewegingsmotoriek. En omdat ze door die bewegingsstoornissen bang zijn voor wat de anderen zouden denken, bewegen ze nog minder waardoor hun motorische capaciteiten nog verder achteruitgaan. Kortom, ze zitten in een vicieuze cirkel.

De vicieuze cirkel doorbreken

Lichaamsbeweging maakt deel uit van de officiële aanbevelingen voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Naast de voordelen voor hun algemene gezondheid zou het ook de klachten verminderen die ze door hun motorische stoornissen ondervinden en zelfs het transport van de neurotransmitter dopamine verbeteren. De ziekte wordt namelijk veroorzaakt door een te lage dopamineproductie.

Totnogtoe was onduidelijk welk effect lichaamsbeweging op de hersenen van parkinsonpatiënten heeft. Een studie van de universiteit van Montreal die op 14 september 2016 is verschenen in het magazine NeuroImage, werpt daar nu licht op.

Fietsen tijdens MRI

Neurowetenschapper Julien Doyon en zijn team hebben in het onderzoekscentrum van het universitair geriatrisch instituut van Montreal de impact van een cardiorespiratoir fitnessprogramma op de hersenfuncties gemeten. De twee groepen van deelnemers - de ene bestond uit gezonde mensen, de andere uit parkinsonpatiënten - moesten gedurende drie maanden drie keer per week fietsen op een hometrainer. De eerste trainingssessie duurde twintig minuten; daar deden ze elke week vijf minuten bij tot ze aan veertig minuten zaten. Aan de hand van een MRI (magnetic resonance imaging) werd dan de hersenactiviteit van de deelnemers vóór en na het fitnessprogramma gemeten.

Nieuwe bewegingen leren

De resultaten tonen een herstel van de activiteit aan in hersengebieden (de hippocampus en het striatum) die betrokken zijn bij het motorische leerproces. Lichaamsbeweging verbetert dus niet alleen de algemene lichamelijke conditie en verlicht niet alleen de symptomen in de vroege stadia van de ziekte, het zou ook het aanleren van nieuwe bewegingen door parkinsonpatiënten vergemakkelijken. Dat strookt trouwens met de waargenomen voordelen.

Lichaamsbeweging zou met andere woorden als therapeutische, niet-farmacologische therapie ter aanvulling van de medicamenteuze behandeling kunnen worden ingezet om het leven van de patiënten te verbeteren.

Sporten op muziek!

Het team van dr. Doyon wil nu voortbouwen op deze ontdekkingen en heeft intussen een nieuw onderzoeksproject op touw gezet. Daarin onderzoekt het welk effect lichaamsbeweging op parkinsonpatiënten heeft als ze daarbij luisteren naar hun lievelingsmuziek. De combinatie van die twee dingen zou de voordelen van sporten bij deze mensen nog kunnen versterken.

Lees meer over Parkinson
Reclame