backtotop
Nieuws
Hyperseksualiteit en de ziekte van Parkinson

Hyperseksualiteit en de ziekte van Parkinson

Hyperseksualiteit is een mogelijk niet-motorisch symptoom van de ziekte van Parkinson. De symptomen zijn: een sterk gestegen libido en dwangmatig seksueel gedrag.

Reclame

François, 39 jaar, lijdt aan de ziekte van Parkinson. Zijn problemen begonnen enkele maanden na de start van zijn behandeling. “Door mijn behandeling ‘explodeerde’ mijn libido plots: ik had voortdurend zin om te vrijen…” Een allesbehalve leuke situatie, want zijn relatie ging eraan kapot. “Mijn ex en ik hadden weliswaar nog andere problemen, maar mijn hyperseksualiteit maakte het er zeker niet makkelijker op…”

Twee soorten hyperseksualiteit

Naast de alom bekende motorische symptomen kan de ziekte van Parkinson ook niet-motorische stoornissen veroorzaken: depressie, angst, apathie (gebrek aan energie) en … seksuele stoornissen. Die kunnen mechanisch of dwangmatig zijn. In het eerste geval gaat het om een ontregeling van het erectieproces, dat afhankelijk is van het autonome zenuwstelsel. Dat kan tot erectiestoornissen leiden. In het tweede geval spreken we van dwangmatige hyperseksualiteit, wat zich uit in een bijna onbedwingbare aandrang tot seks.

Is de parkinsonbehandeling de schuldige?

Hyperseksualiteit hangt dus rechtstreeks samen met de ziekte van Parkinson. Ze kan ook verergeren door geneesmiddelen, onder meer dopamineagonisten. De arts kan overwegen om de behandeling te verlichten en op die manier de hyperseksualiteit af te remmen. Dat dreigt dan wel de motorische symptomen te versterken. Hoe dan ook: pas uw behandeling nooit aan zonder doktersadvies. Aarzel ook niet om erover te praten met uw arts en zeker met uw partner. Seksuele problemen zijn geen makkelijk te bespreken thema, maar erover praten is een eerste noodzakelijke stap om ze te behandelen.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Verstandelijke problemen

Verstandelijke vertragingVeel parkinsonpatiënten (…)

Parkinson - Symptomen - Verstandelijke problemen
Problemen die samengaan met parkinson

Problemen die samengaan met ParkinsonVeel medische problemen staan in verband met de (…)

Parkinson - Symptomen - Problemen die samengaan met parkinson