backtotop
Nieuws
"Dokter, ik zie niet goed meer"

"Dokter, ik zie niet goed meer"

Veel mensen met de ziekte van Parkinson ondervinden problemen met het zien. Hoewel er geen statistieken over hun aantal bestaan, kunnen onder deze klacht uiteenlopende oorzaken schuilen.

Reclame

Standaard oogonderzoek volstaat niet

Parkinsonpatiënten kunnen de omringende wereld minder duidelijk waarnemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Sommige oorzaken zijn zo subtiel dat ze door een standaard oogonderzoek niet ontdekt worden. Prof. Luc Crevits, neuroloog-oogarts: "Sommige visuele klachten kunnen alleen dankzij uitgebreid onderzoek door de gespecialiseerde oogarts of de neuroloog worden opgespoord en bewezen. Want als alleen de gezichtsscherpte van deze mensen gemeten wordt, is er vaak niets aan de hand. Niettemin melden de mensen problemen met het zien, die bovendien een uitgesproken weerslag hebben op hun dagelijkse leven."

Droge ogen

Soms is de oorzaak van het minder goed zien heel banaal: bijvoorbeeld droge ogen. Parkinsonpatiënten staren vaak in de verte voor zich uit en knipperen minder met hun oogleden. Nochtans is knipperen met de oogleden nodig om de ogen te bevochtigen. Ook sommige geneesmiddelen tegen parkinson kunnen de ogen uitdrogen. De behandeling ervan is eenvoudig en bestaat uit het aanbrengen van kunstmatige tranen.

Ontsteking van de oogleden

Een andere 'banale' aandoening die problemen met het zicht kan geven, is een ooglidontsteking of blefaritis. Dat komt eveneens vaker voor bij parkinsonpatiënten dan bij de algemene bevolking. De behandeling hier is een oogzalf met antibioticum.

Leesproblemen bij parkinson

Problemen met het dichtbij zien kunnen dan weer ontstaan, omdat parkinsonpatiënten minder goed kunnen convergeren. Om een scherp beeld te krijgen – bij het lezen bijvoorbeeld – moeten de ogen immers naar elkaar toe draaien (convergentie). Bij mensen met de ziekte van Parkinson gaat dat minder snel. Daardoor hebben zij heel vaak een probleem bij het lezen. De letters worden wazig en er kan ook dubbelzien ontstaan.

Eerst de gezichtsscherpte corrigeren

Personen met parkinson die zichtproblemen hebben, laten het best eerst hun gezichtsscherpte controleren en zo goed mogelijk corrigeren. Een aangepaste bril kan helpen. Verder kan de oogarts ook glaucoom (verhoogde druk in de oogbol) of cataract (vertroebeling van de ooglens) opsporen, die bij iedereen het zien kunnen aantasten.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Een dopaminetekort

Een degeneratieve ziekte De ziekte van Parkinson gaat gepaard met (…)

Parkinson - Begrijpen - Een dopaminetekort
Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?

Zeldzame erfelijke gevallen Erfelijke gevallen zijn zeldzaam. Ze maken minder dan (…)

Parkinson - Begrijpen - Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?