backtotop
Nieuws
Constipatie bij parkinsonpatiënten

Constipatie bij parkinsonpatiënten

Eén op de twee parkinsonpatiënten heeft last van constipatie. Wat zijn de oorzaken? En wat valt er aan te doen?

Reclame

Een opgeblazen gevoel, pijn in de darmen, veel te weinig naar het toilet gaan? Ongeveer 50% van de parkinsonpatiënten klaagt over constipatie. In de totale bevolking is dat amper 13%! Constipatie kan trouwens een vroegtijdig signaal zijn van de ziekte van Parkinson en treedt soms al jaren op voor de eerste motorische symptomen.

Dysautonomie in de ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson gaat het aantal dopaminergische neuronen achteruit waardoor het autonome zenuwstelsel wordt aangetast. Die aantasting leidt tot bepaalde vormen van dysautonomie: constipatie, overmatige speekselproductie, orthostatische hypotensie (bloeddrukval bij het opstaan en lopen)... De constipatie kan zich voordoen in de transit (de stoelgang blijft vastzitten in de darm) of het kan gaan om terminale constipatie (slechte werking van het rectum en de anus).

Risicofactoren van constipatie

Bepaalde factoren die samenhangen met de ziekte van Parkinson kunnen constipatie bevorderen.

  • Dat is het geval met bepaalde medicatie tegen parkinson, zoals de anticholinergica (voorgeschreven tegen het beven). Ze werken rechtstreeks in op de darmmobiliteit.
  • Veel patiënten zijn depressief en ook antidepressiva kunnen constipatie verergeren.
  • Parkinsonpatiënten hebben moeite om zich te verplaatsen en bewegen daardoor vaak minder. Dat gebrek aan beweging kan constipatie extra in de hand werken.
  • Ook problemen met kauwen en slikken komen veel voor. Vaak gaan patiënten daardoor minder drinken en hebben ze een te vezelarme voeding, wat de constipatie nog versterkt.
  • Ook hypotonie (verminderde spiertonus) kan een negatieve rol spelen.

 

Hoe kan constipatie behandeld worden?

In de eerste plaats moet de voeding worden aangepakt. Meer drinken en een evenwichtige, vezelrijkere voeding (fruit, groenten, zetmeelhoudende producten) zijn van cruciaal belang. Ook meer lichaamsbeweging is belangrijk. Als de constipatie toch blijft bestaan, kan de arts de belastende geneesmiddelen verminderen of helemaal weglaten. Laxeermiddelen moeten heel doordacht worden ingeschakeld. Ze zijn niet efficiënt bij terminale constipatie en ze kunnen het probleem chronisch maken.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Een dopaminetekort

Een degeneratieve ziekte De ziekte van Parkinson gaat gepaard met (…)

Parkinson - Begrijpen - Een dopaminetekort
Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?

Zeldzame erfelijke gevallen Erfelijke gevallen zijn zeldzaam. Ze maken minder dan (…)

Parkinson - Begrijpen - Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?