backtotop
Nieuws
Cafeïne: nieuwe hoop voor de ziekte van Parkinson?

Cafeïne: nieuwe hoop voor de ziekte van Parkinson?

Dat cafeïne positieve effecten heeft op bepaalde symptomen van de ziekte van Parkinson was al bekend. Een nieuwe studie heeft nu onderzoek gedaan naar de impact van cafeïne in combinatie met andere stoffen in de progressie van de ziekte.

Reclame

In 2012 bleek uit de resultaten van een studie dat cafeïne een positief effect heeft op bepaalde symptomen van de ziekte van Parkinson. Zo zou er concreet verbetering komen in de typische motorische klachten zoals beven, bewegingstraagheid, stijfheid en onnauwkeurige bewegingen. Volgens de studie zou de consumptie van cafeïne de controle, de snelheid en de soepelheid van de bewegingen verbeteren. Maar behandelingen om het ontstaan en de progressie van de ziekte tegen te gaan, bleven alsnog uit.

Het belang van dopamine

Dopamine is een neurotransmitter, een stof die nodig is voor het doorgeven van prikkels waardoor de neuronen met elkaar kunnen communiceren. Bij patiënten met de ziekte van Parkinson sterven specifiek cellen die instaan voor de productie van deze neurotransmitter in de motorische circuits geleidelijk aan af. Het eiwit alfa-synucleïne verandert van vorm, klit daardoor samen en verspreidt zich beetje bij beetje. Waardoor het bijdraagt tot de propagatie van de ziekte.

De grenzen van de huidige behandelingen

De huidige behandelingen focussen zich op het stimuleren van de dopamineproductie door de overlevende cellen. De medicatie helpt voornamelijk de motorische klachten te verlichten Maar de huidige behandelingen kunnen het afsterven van de dopaminerge neuronen niet verhinderen. Naarmate er meer neuronen afsterven, worden de medicijnen geleidelijk aan minder doeltreffend, en moet men vaak verschillende behandelingen combineren. De ziekte vordert dus langzaam maar zeker.

De beloftes van cafeïne

Epidemiologische studies hadden al aangetoond dat de ziekte van Parkinson minder sterk verspreid was bij koffiedrinkers. Als reactie op deze resultaten zijn wetenschappers gaan kijken of cafeïne gebruikt kon worden in de behandeling van de ziekte. Onderzoekers van de universiteit van Saskatchewan in Canada hebben zo twee chemische stoffen op basis van cafeïne ontwikkeld. De studie(1) is verschenen in het tijdschrift ACS Chemical Neuroscience en toont aan dat met deze stoffen de oorspronkelijke vorm van het alfa-synucleïne behouden kan worden. Ze verhinderen zo dat het eiwit samenklit (aggregaten vormt, de zogenaamde Lewy bodies) en andere dopaminerge neuronen met de toxische vorm van het eiwit zou “besmetten”.

Cafeïne: ja, maar niet alleen!

Moeten we hieruit nu besluiten dat het drinken van koffie of andere cafeïnehoudende dranken volstaat om ons te beschermen tegen de ziekte van Parkinson? Toch niet. De onderzoekers hebben de cafeïne namelijk met andere stoffen moeten combineren om de beschermende eigenschappen te verkrijgen die het eiwit alfa-synucleïne in zijn oorspronkelijke vorm helpen behouden. Het gebruik van cafeïne alleen heeft veel minder effect.

Deze ontdekkingen stimuleren de onderzoekers om nog meer onderzoek, over een langere periode, te doen naar de rol van cafeïne in de preventie van de ziekte van Parkinson.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Beven komt frequent voor Meer dan 8 op de 10 parkinsonpatiënten krijgen te maken met (…)

Parkinson - Symptomen - Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson
Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Het dagelijkse leven Bradykinesie betekent 'vertraagde beweging', terwijl (…)

Parkinson - Symptomen - Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson