backtotop
Nieuws
Breinstimulatie bij parkinson

Breinstimulatie bij parkinson

Diepe breinstimulatie (DBS) kan bij sommige parkinsonpatiënten de motorische symptomen sterk verminderen.

Reclame

Een neurochirurgische techniek

Diepe elektrische breinstimulatie is een neurochirurgische techniek waarbij er in de hersenen een elektrode wordt geplaatst die elektrische stroom afgeeft. De elektrode is verbonden met een bedieningsbakje onder de huid, ter hoogte van de borstkas of de buik. De patiënt beslist zelf wanneer hij zijn stimulator wil inschakelen en hoelang.

De voordelen van diepe breinstimulatie

Diepe breinstimulatie helpt vooral de motorische symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen, zoals beven, akinesie (traag bewegen en startproblemen) en stijfheid. De verbetering treedt bijna onmiddellijk op zodra de stimulator gestart wordt, maar de effecten verdwijnen weer even snel bij uitschakeling.

Geen onschuldige ingreep!

Deze neurochirurgische techniek is niet zomaar onschuldig. Er kunnen immers complicaties optreden: infecties, hersenbloedingen, verplaatsing van de elektroden? Bovendien is diepe breinstimulatie zeker niet geschikt voor alle parkinsonpatiënten. De techniek levert de beste resultaten op bij jongere patiënten (onder de 65 jaar), die over normale intellectuele capaciteiten beschikken en geen ernstige psychiatrische stoornissen vertonen. Diepe breinstimulatie wordt trouwens alleen overwogen wanneer geneesmiddelen niet meer werken en de ziekte een ernstige handicap vormt voor de patiënt.

Neurostimulatie in België

Per jaar worden er ongeveer honderd patiënten geopereerd in België. De ingreep wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds en moet geval per geval goedgekeurd worden door het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering). Kortom, deze spitstechnologie is momenteel slechts voorbehouden voor een minderheid van de patiënten.
Met dank aan dr. Frédéric Supiot, neuroloog in het Hôpital Erasme.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Beven komt frequent voor Meer dan 8 op de 10 parkinsonpatiënten krijgen te maken met (…)

Parkinson - Symptomen - Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson
Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Het dagelijkse leven Bradykinesie betekent 'vertraagde beweging', terwijl (…)

Parkinson - Symptomen - Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson