backtotop
Nieuws
Blijven werken met parkinson

Blijven werken met parkinson

Blijven werken als u de ziekte van Parkinson heeft? Dat kan. Er bestaan heel wat maatregelen die u toelaten om aan de slag te blijven, ondanks de ziekte.

Reclame

Bij de diagnose van de ziekte van Parkinson worden er veel zaken in vraag gesteld. Daarbij ook uw werk, als u nog ten minste nog niet pensioengerechtigd bent. Vroeg of laat zal de ziekte uw werk zeker beïnvloeden. Moet u daarom nu alle professionele activiteiten stopzetten? Ze ker niet. Veel parkinsonpatiënten worden immers getroffen door een depressie, en actief blijven is een uitstekende manier om de moraal hoog te houden. Om uw werkgever te overtuigen u in dienst te houden, bestaan er een aantal tewerkstellingsmaatregelen.

Tewerkstellingsmaatregelen voor parkinsonpatiënten

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) heeft verschillende steunmaatregelen waarvoor ook parkinsonpatiënten in aanmerking komen:

  • Tegemoetkoming voor arbeidsgereedschap, -kleding en arbeidspostaanpassingen

Stel dat de toetsen op uw computerklavier te klein zijn geworden. U zou een aangepast klavier nodig hebben. U kan een tegemoetkoming krijgen voor de aankoop van het klavier. De werkgever kan trouwens ook een vergoeding krijgen, namelijk voor de aanpassingen die hij doet aan de arbeidspost (= alles in het bedrijf dat niet verplaatst kan worden). Zowel de werknemer als de werkgever moeten eerst de aanvraag doen vooraleer het gereedschap te kopen, of de arbeidspost aan te passen.

  • Tegemoetkoming in verplaatsingskosten

Als u zich door de ziekte niet naar uw werk kunt verplaatsen met het openbaar vervoer, ook niet met de begeleiding van een begeleider, maar wel met een auto, dan betaalt VDAB een vergoeding van 0,15 euro per kilometer. Is het enkel mogelijk u te verplaatsen in een speciale bus doordat u een elektrische rolstoel gebruikt, dan betaalt VDAB de kosten voor de bus deels terug. Opgelet! Deze tegemoetkoming is enkel voor personen die geen 300 meter kunnen stappen omwille van cardiorespiratoire of locomotorische problemen.

  • Vlaamse ondersteuningspremie

Stel dat u last heeft van blokkades, dat u zich in een off-fase bevindt. Dan heeft u misschien de hulp nodig van een collega om uw taak goed uit te voeren of hebt u specifieke aanpassingen in uw takenpakket nodig. Met de Vlaamse ondersteuningspremie blijft u aantrekkelijk voor uw werkgever.

Hoe vraagt u deze maatregelen aan?

In Vlaanderen en Brussel (voor Nederlandstaligen) is de VDAB bevoegd voor tewerkstellingsmaatregelen voor personen met een arbeidshandicap. Hoe vraagt u de maatregelen aan? Eerst moet u het recht op deze maatregelen aanvragen. De VDAB heeft op haar website een heus stappenplan uitgewerkt hoe u dat dient te doen. Eens u het recht heeft, kunt u de maatregelen aanvragen bij de dienst arbeidshandicapspecialisatie van uw provincie. Alle in te vullen documenten kunt u gemakkelijk downloaden van op dezelfde website. Voor meer info kan u ook bellen naar het gratis nummer 0800/30 700 (elke werkdag van 8 tot 20 uur).

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Ziekte van Parkinson: wie wordt vooral getroffen?

Mannen meer dan vrouwen De ziekte van Parkinson komt bij beide (…)

Parkinson - Begrijpen - Ziekte van Parkinson: wie wordt vooral getroffen?
Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?

Zeldzame erfelijke gevallen Erfelijke gevallen zijn zeldzaam. Ze maken minder dan (…)

Parkinson - Begrijpen - Houdt de ziekte van Parkinson verband met genetica?