backtotop

Aanpassing levensstijl en blaastraining

Urine-incontinentie: de overactieve blaas trainen

Meer en minder vaak plassen

Kinesitherapie kan patiënten met urine-incontinentie als gevolg van een overactieve blaas helpen om de rol en de werking van het urinestelsel en de bekkenbodemspieren goed te begrijpen. Bedoeling is dat u uw plas steeds langer kan ophouden. Zo moet u op termijn slechts met een redelijke frequentie naar het toilet. Die frequentie verschilt van persoon tot persoon, maar ligt normaal tussen de 2 en de 4 uur. Dat houdt ook in dat u moet proberen steeds grotere volumes te plassen. Patiënten met een overactieve blaas plassen vaak slechts kleine hoeveelheden van 100 tot 200 ml per keer.

Hoe kan men zich leren inhouden?

De plas langer ophouden? Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Probeer daarom uw blaas stap voor stap te trainen.

Als u voelt dat u moet plassen, probeer dan uw plas nog 1, 2 of 3 minuten op te houden. Denk bijvoorbeeld aan andere dingen, of tel in gedachten tot 100. Alle trucjes kunnen helpen om uw aandacht af te leiden van uw blaas.

Uw blaas 'heropvoeden' vraagt tijd. Pas na enkele weken zal u de positieve effecten merken. Maar geleidelijk aan, en met de nodige wilskracht, zal uw blaas erin slagen steeds grotere volumes op te houden. Het normale volume van een plas bedraagt ongeveer 300 ml.

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Overactieve blaas - Leven met... - Urine-incontinentie: de overactieve blaas trainen
Reclame