backtotop

Behandeling van overactieve blaas

Absorberende verbanden, condoomkatheters en sondes

Wanneer?

Als geneesmiddelen niet of onvoldoende helpen om urineverlies tegen te gaan, is het gebruik van absorberende verbanden (een luier voor volwassenen) of condoomkatheters aangewezen.  Sondes worden gebruikt door mensen die hun blaas niet of onvolledig kunnen ledigen. Dit gebeurt steeds na een bezoek aan de uroloog.

Wat is een condoomkatheter?

Een condoomkatheter is een zelfklevende huls die over de penis wordt geplaatst en met een urinezak verbonden wordt. De urine wordt in een aan het been bevestigde urinezak opgevangen. ’s Nachts kan de condoomkatheter worden verbonden met een nachtzak met een groter volume zodat de nachtrust niet wordt verstoord. Zowel de nachtzak als de beenzak zijn uitgerust met een kraantje, zodat ze regelmatig kunnen worden geledigd. In vergelijking met luiers, zijn condoomkatheters comfortabeler en discreter voor mannen. Het risico op lekken is bovendien kleiner.

Wat is intermittente sondage?

Bij intermittente sondage wordt de blaas geledigd met behulp van een sonde. Als de persoon in kwestie hier zelf voor zorgt, spreken we van intermittente zelfsondage. De term ‘intermittent’ betekent dat de sonde niet continu blijft zitten, maar dat de blaas op regelmatige tijdstippen tijdens de dag via een katheter wordt geledigd.

De blaas moet dan regelmatig worden geledigd. Het is de arts die bepaalt hoe vaak. Zelfsondage gebeurt op medisch voorschrift. Artsen of verpleegkundigen leren de patiënt aan hoe hij deze zelfsondage moet uitvoeren.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Overactieve blaas - Behandeling - Absorberende verbanden, condoomkatheters en sondes
Reclame