backtotop
Nieuws
Stress en hyperactieve blaas: een lastige combinatie?

Stress en hyperactieve blaas: een lastige combinatie?

Onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat er een link bestaat tussen het stresspeil dat patiënten ervaren en de ernst van de symptomen bij een hyperactieve blaas. Moet stressbeheer voortaan deel uitmaken van de behandeling van de aandoening?

Reclame

Onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat er een link bestaat tussen het stresspeil dat patiënten ervaren en de ernst van de symptomen bij een hyperactieve blaas. Moet stressbeheer voortaan deel uitmaken van de behandeling van de aandoening?

Hyperactieve blaas: wat is de impact op de levenskwaliteit?

De typische symptomen van een hyperactieve blaas zijn een te frequente mictie (plassen) overdag en/of ’s nachts in combinatie met een plotselinge, sterk opkomende en soms oncontroleerbare drang om te plassen. Deze symptomen kunnen een grote impact hebben op de levenskwaliteit van de patiënten. Sommigen durven hun huis niet meer uit, vooral als ze vaak moeten plassen of als ze ook last hebben van urineverlies. Die continue spanning heeft een impact op hun sociale leven en veroorzaakt problemen op het werk en soms groot psychisch leed.

Stress en hyperactieve blaas

Om de impact van stress op een hyperactieve blaas beter te begrijpen, hebben onderzoekers patiënten ondervraagd die last hebben van een hyperactieve blaas. Uit hun verhaal blijkt dat ze een hoger stresspeil hebben dan de doorsnee bevolking. Van de deelnemers hebben diegenen die zware symptomen van drangincontinentie hebben (incontinentie omdat men er niet in slaagt zijn water op te houden of op tijd bij een toilet te raken) ook een stressniveau dat als hoger wordt ervaren. Het is echter moeilijk te achterhalen of de ernst van de symptomen zware stress veroorzaakt of, omgekeerd, zware stress de symptomen verergert. Studies bij dieren hebben aangetoond dat knaagdieren die blootgesteld worden aan stress soms vaker moeten plassen. De link tussen stress en een hyperactieve blaas werkt dus blijkbaar in beide richtingen.

Stressbeheer: één aspect van de behandeling

Een hyperactieve blaas wordt op verschillende fronten behandeld.

Stressbeheer zou een bijkomend wapen kunnen zijn om bepaalde symptomen te behandelen. Uit een recente studie blijkt dat technieken voor het verminderen van stress gebaseerd op mindfulness, drangincontinentie kunnen verminderen. De patiënt leert dan zijn stress onder controle te krijgen door zich te concentreren op het nu in plaats van te anticiperen op wat er kan komen of te tobben over wat er is gebeurd. Veel problemen kunnen ook bij de huisarts of de specialist worden aangekaart. Maar ook andere technieken, zoals hypnose of sofrologie, zijn nuttige en erkende hulpmiddelen om met stress te leren omgaan.

Al die methodes kunnen een heilzame impact hebben op de symptomen van een hyperactieve blaas en op de levenskwaliteit.

Lees meer over Overactieve blaas
Reclame
Gerelateerde artikels
Anatomie van de urinewegen: blaas, urinebuis en sluitspier

De blaas als reservoir De nieren produceren urine, de blaas (…)

Overactieve blaas - Begrijpen - Anatomie van de urinewegen: blaas, urinebuis en sluitspier
Wanneer en hoe voelen we plasdrang?

De blaas is een reservoir onder lage druk. De lage druk zorgt ervoor dat we niet voortdurend (…)

Overactieve blaas - Begrijpen - Wanneer en hoe voelen we plasdrang?