backtotop

Hoe kan osteoporose voorkomen worden?

Calcium en vitamine D: cruciaal in de strijd tegen osteoporose

Dubbel effect op de botten

Bij een tekort aan calcium en/of vitamine D volstaat de aanvoer via de voeding niet. Studies hebben bewezen dat het toedienen van supplementen de kans op heupfracturen vermindert met 10 tot 20%. Bij 75-plussers zijn supplementen systematisch aangewezen. Vitamine D versterkt ook nog de spieren. De combinatie van calcium en vitamine D vermindert dus zowel de kans op valpartijen als de kans op een breuk door het vallen.

Correcte dosis calcium en vitamine D

Even belangrijk als het combineren van calcium en vitamine D, is het nemen van de juiste dosis. Voor een preventief effect op heupbreuken bij ouderen bedraagt de minimale hoeveelheid vitamine D 800 internationale eenheden per dag en voor de totale calciuminname 1000 tot 1200 mg per dag. Bij ernstige tekorten aan vitamine D zijn hogere dosissen noodzakelijk.

Melkproducten

Melk en afgeleide producten, zoals kaas en yoghurt, brengen calcium aan. Naargelang de consumptie van zuivelproducten, zijn calciumsupplementen al of niet nodig voor een correcte dosis. Een individu dat geen zuivelproducten eet, heeft 1000 mg calcium extra per dag nodig. Als men één tot twee zuivelproducten per dag inneemt, is nog 500 mg extra nodig. Alleen wie drie tot vier melkproducten per dag eet, heeft geen extra calciumsupplementen nodig.

Calcium en vitamine D op lange termijn

Volhouden is de laatste vereiste om zeker te zijn van het beschermend effect. Het effect van calcium en vitamine D op de botafbraak verdwijnt na enkele weken als de supplementen niet meer ingenomen worden.

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Calcium en vitamine D: cruciaal in de strijd tegen osteoporose
Reclame