backtotop

Wat zijn de risicofactoren voor osteoporose?

Osteoporose, vitamine D en calcium

Vitamine D, zonlicht en voeding

Vitamine D wordt in de huid geproduceerd onder invloed van zonlicht of andere UVB-stralen. De stof is essentieel voor de opname van calcium. Een tekort aan vitamine D kan dus het risico op osteoporose vergroten. Blootstelling aan zonlicht is veruit de belangrijkste bron van vitamine D. Mensen die nooit of zelden buiten komen, of de huid altijd door kledij volledig afschermen, kunnen een vitamine D-tekort ontwikkelen. Daarnaast hebben ouderen een dunnere huid die minder vitamine D uit zonlicht kan produceren.

De vitamine D die in de huid wordt geproduceerd (vitamine D3) wordt in de nieren en de lever omgezet in een actieve stof. Bij lever- of nierinsufficiëntie kan er te weinig vitamine D in een actieve stof worden omgezet en kan een tekort aan vitamine D ontstaan.

Tekort aan calcium

Als de voeding te weinig calcium aanbrengt, kan het niet opgenomen worden in het bloed. Omdat het calciumevenwicht verstoord is, zal het bijschildklierhormoon calcium uit de botten halen om dit evenwicht in het bloed te herstellen. In dat geval dreigt er osteoporose te ontstaan.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Osteoporose, vitamine D en calcium
Reclame