backtotop

Verlies van botdensiteit en osteoporose

Bot: rol en structuur

Het menselijk skelet

Het menselijk skelet of geraamte telt ongeveer 206 botten of beenderen die verbonden zijn door gewrichten. Een bot bestaat uit botweefsel (= beenweefsel). Dit is hoofdzakelijk samengesteld uit mineralen en bindweefsel. Het bindweefsel vormt een goed georganiseerd, losmazig netwerk dat verstevigd wordt door mineralen, vooral calcium. Het bindweefsel geeft het bot taaiheid; de mineralen geven het hardheid.

Structuur van de botten

Botten hebben een harde, compacte buitenlaag, corticaal bot genoemd. De binnenruimte, het trabeculair bot, is een sponsachtige matrix opgevuld met fijne door elkaar gestrengelde beenbalkjes. De verhouding corticaal/trabeculair bot varieert. Zo heeft de heup meer corticaal bot en de ruggenwervels bestaan vooral uit trabeculair bot.

Rol van de botten

De botten vormen samen het skelet dat ons lichaam draagt. Ze beschermen ook de inwendige organen en maken bewegingen mogelijk. Het beenmerg dat zich binnen in bot bevindt, maakt cellen (witte en rode bloedlichaampjes) en bloedplaatjes aan. De botten spelen een belangrijke rol in het calciummetabolisme en kunnen dienen als opslagplaats voor mineralen.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Bot: rol en structuur
Reclame