backtotop

Hoe zoek je de oorzaak van steriliteit?

Evaluatie van de vruchtbaarheid bij de vrouw

Temperatuurcurve en bloedonderzoeken

Meting van de temperatuur ‘s morgens (temperatuurcurve) en bloedonderzoeken met bepaling van de hormoonspiegels op dag 3 en dag 21 van de cyclus geven waardevolle informatie over de werking van de eierstokken. De 3e dag van de cyclus is het beste moment om de reserve van de eierstokken te bepalen en de 21e dag geeft informatie over de kwaliteit van de eisprong.

Microscopisch onderzoek van het slijm

Microscopisch onderzoek van het baarmoederhalsslijm afgenomen tijdens een gynaecologisch onderzoek geeft informatie over de kwaliteit van het slijm (bepaling van de inslerscore) en het aantal en de beweeglijkheid van de spermacellen die door het slijm proberen te dringen (Hühnertest). Het slijm wordt afgenomen na geslachtsgemeenschap rond de veronderstelde dag van de eisprong. Er is evenwel discussie over het nut van de Hühnertest.

Radiologische onderzoeken

Naargelang van de geschiedenis van de patiënte en de bevindingen van het gynaecologisch onderzoek kunnen meerdere onderzoeken worden aangevraagd:

  • een echografie van de baarmoeder en de eierstokken. De wanden van de baarmoederholte en de eileiders kunnen beter in beeld worden gebracht na injectie van een fysiologische zoutoplossing.
  • een radiografie van de baarmoeder en de eileiders. Injectie van een radiopake vloeistof in de baarmoederhals geeft informatie over de toestand van de baarmoederholte, de doorgankelijkheid van de eileiders en eventuele vergroeiingen rond de eileiders.

Endoscopische onderzoeken

  • Een hysteroscopie toont de baarmoederholte. Daarvoor brengt de gynaecoloog een endoscoop (buis voorzien van een camera) in via de natuurlijke weg.
  • Een fertiloscopie of culdoscopie. Daarbij brengt de gynaecoloog een camera in de buikholte in via het uiteinde van de vagina (douglasholte). Dat gebeurt onder plaatselijke verdoving.
  • Een laparoscopie (chirurgische ingreep onder algemene verdoving) waarbij de gynaecoloog een camera via de navel inbrengt om de inwendige geslachtsorganen en de buikholte in beeld te brengen. Tijdens de ingreep kan de gynaecoloog een kleurstof, methyleenblauw, in de baarmoeder en de eileiders spuiten om de doorgankelijkheid ervan te controleren. In veel gevallen kan de gynaecoloog tijdens een laparoscopie de afwijking behandelen die de fertiliteitsstoornis veroorzaakt.

Evaluatie van de reserve van de eileiders

Vanaf de leeftijd van 35 jaar - of daarvoor, als er risicofactoren zijn voor een verminderde reserve of bij onverklaarde steriliteit  - is het raadzaam de reserve van de eierstokken te evalueren en een endovaginale echografie uit te voeren op de 3e dag van de cyclus.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Onvruchtbaarheid - Zoek de oorzaak - Evaluatie van de vruchtbaarheid bij de vrouw
Reclame