backtotop

De behandeling van onvruchtbaarheid

Therapeutisch beleid bij onvruchtbaarheid

Oorzaken, leeftijd en reserve van de eierstokken

De behandeling van onvruchtbaarheid moet vooral gericht zijn op de oorzaken van de onvruchtbaarheid. Sommige oorzaken zijn gemakkelijker te behandelen dan andere. De arts moet echter ook rekening houden met de slaagkansen en vooral met de leeftijd en de ovariële reserve van de patiënte (vermogen van de eierstokken om goede eicellen voort te brengen).

Beleid op maat

Voor elke vruchtbaarheidsstoornis is er dus een aparte oplossing, die ook afhangt van de kenmerken van de twee partners in het koppel. Bij sommige koppels is een combinatie van verschillende behandelingen nodig als er niet één, maar meerdere verklaringen zijn voor de vruchtbaarheidsproblemen.

Therapeutisch beleid bij onvruchtbaarheid

Er zijn vier mogelijkheden:

  • adviezen voor een gezonde levenswijze. Die kunnen in sommige gevallen zeer efficiënt zijn.
  • een medicamenteuze behandeling,
  • chirurgie,
  • technieken van medisch geassisteerde voortplanting (MAV) zoals intra-uteriene inseminatie (met sperma van de partner of van een donor), in-vitrofertilisatie (IVF) en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).

De arts zal altijd beginnen met de eenvoudigste en minst invasieve behandeling. Als er geen medisch probleem is waardoor een spontane zwangerschap onmogelijk zou zijn, of dat een dringende reden tot voortplanting zou kunnen vormen zoals de leeftijd of een geringe ovariële reserve, worden MAV-technieken pas overwogen als de patiënte na twee jaar proberen nog niet zwanger is geworden.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Onvruchtbaarheid - Behandeling - Therapeutisch beleid bij onvruchtbaarheid
Reclame