backtotop

De behandeling van onvruchtbaarheid

Medische behandeling van onvruchtbaarheid

Inductie van de eisprong

Als de vrouw geen eisprong heeft, kan die in gang worden gezet met geneesmiddelen (via de mond of injectie).

  • Clomifeencitraat

70% van de patiënten met een polycysteus-ovariumsyndroom (frequentste oorzaak van stoornissen van de eisprong) reageert op oraal ingenomen clomifeencitraat. Soms vermindert die behandeling de kwaliteit van het baarmoederhalsslijm zodat de zaadcellen er minder goed door kunnen. Daarom zullen de artsen clomifeencitraat soms combineren met oestrogenen.

  • Gonadotrofines

Als die behandeling mislukt, schrijft de arts de hormonen voor die de hypofyse normaal afscheidt om de eierstokken te stimuleren, gonadotrofines genaamd. Die gonadotrofines worden onderhuids toegediend om de groei van de follikels die de eicellen bevatten, te stimuleren.

  • GnRH

Als de oorzaak van de stoornissen van de eisprong in de hersenen ligt en meer bepaald in de hypothalamus, kan ook een pompje worden ingeplant. Het gaat om een geprogrammeerd, draagbaar doosje dat GnRH afgeeft. GnRH is een hormoon dat normaal door de hypothalamus wordt afgescheiden. Die behandeling herstelt de normale fysiologische cyclus.

  • Medisch geassisteerde voortplanting

Soms is het ondanks stimulering van de ovaria, overigens een moeilijke en lange behandeling, niet mogelijk om één of hoogstens twee follikels tot rijping te brengen en vormt die behandeling geen oplossing voor het vruchtbaarheidsprobleem van het koppel. In dat geval is een invasievere behandeling zoals IVF (in-vitrofertilisatie) nodig.

Mijd een meerlingzwangerschap

Met een echografie en een bepaling van de hormoonspiegels in het bloed kan de arts de groei van de follikels in de twee eierstokken en het aantal eicellen dat zich aan het ontwikkelen is, controleren. Het is de bedoeling om hooguit twee eicellen tegelijk te laten rijpen om het risico op meerlingzwangerschap te vermijden. Als er twee eicellen worden geproduceerd, bestaat namelijk het risico dat twee zaadcellen de twee eicellen bevruchten, met een tweelingzwangerschap als gevolg.

Stimulering van de spermatogenese

Net zoals de eierstokken, moeten de teelballen door de hypofyse, een klier die op de schedelbasis rust, worden gestimuleerd om zaadcellen te vormen. Als de hypofyse onvoldoende hormonen produceert, kan de zaadcelvorming worden gestimuleerd met onderhuidse injecties van gonadotrofines, de ontbrekende hormonen. Gewoonlijk is dat een langdurige behandeling. Hoe snel en hoe succesvol het effect daarvan is, hangt af van de oorzaak van het hormonale tekort.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Onvruchtbaarheid - Behandeling - Medische behandeling van onvruchtbaarheid
Reclame