backtotop

Oogontsteking

Conjunctivitis of oogbindvliesontsteking

Wat is conjunctivitis?

Conjunctivitis is een ontsteking van het oogbindvlies. Conjunctivitis kan worden veroorzaakt door een virus, een bacterie of een schimmel, al komt dit laatste zelden voor.

Virale en bacteriële oogbindvliesontstekingen zijn bijzonder besmettelijk: ze worden heel snel overgedragen van de ene persoon op de andere, en bij dezelfde persoon, van een ontstoken op een gezond oog. Bij conjunctivitis is het dan ook heel belangrijk om snel een goede ooghygiëne in acht te nemen om de verspreiding van de infectie te voorkomen. Vermijd om je ogen aan te raken; was vaak je handen; leen je make-upspullen niet uit; gooi gedragen contactlenzen weg en gebruik een nieuw paar zodra de oogbindvliesontsteking genezen is.

Een oogbindvliesontsteking kan ook het gevolg zijn van een allergische reactie – in dat geval zijn gewoonlijk beide ogen tegelijk geïnfecteerd. Ze kan ook worden veroorzaakt door contact met chemische producten of door een vreemd voorwerp in het oog (slecht onderhouden en/of te lang gedragen contactlenzen bijvoorbeeld).

Hoe kan je conjunctivitis herkennen?

De meest voorkomende symptomen van conjunctivitis zijn:

 • een rood doorlopen oog;
 • tranende ogen;
 • ongewone afscheiding (gele, etterige afscheiding, vorming van korstjes in de ooghoeken en dichtgeplakte oogleden …);
 • jeuk;
 • oogirritatie (een prikkend of schurend gevoel).

Specifieke behandeling(en) van conjunctivitis

De behandeling van conjunctivitis moet de symptomen van de infectie verminderen.

 • Het gebruik van kunsttranen om de slechte kwaliteit van de tranen goed te maken, de verdamping van de waterige laag van de traanfilm tegen te gaan en het oogoppervlak vochtig te maken. Er bestaan kunsttranen onder de vorm van oogdruppels, spray of gel.
 • De ogen en de oogleden reinigen met kompressen die gedrenkt zijn in fysiologisch serum of met steriele wegwerpdoekjes.
 • Kompressen of doekjes aanbrengen die je vooraf gedrenkt hebt in warm water (warme kompressen) of die enkele uren in de koelkast gelegen hebben (koude kompressen).
 • Lenzendragers kunnen hun lenzen beter uitlaten en een bril dragen tot het eind van de behandeling. Gooi oude soepele lenzen meteen weg en vervang ze na de behandeling (en nadat het oog genezen is) door nieuwe. Harde lenzen moeten een nacht lang ontsmet worden voor men ze terugplaatst.
 • Wie make-up gebruikt, doet er ook goed aan om alle producten die in contact kwamen met het ontstoken oog te vervangen.
 • Soms kan men een bacteriële oogbindvliesontsteking enkel genezen met antibiotische zalf of druppels. In dat geval raadpleeg je best je huisarts of een oogarts.

Geschreven door Aude DionHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen - Oogontsteking - Conjunctivitis of oogbindvliesontsteking
Reclame