backtotop

Drogen ogen

Hoe kan je droge ogen doeltreffend verlichten?

De onderliggende oorzaak behandelen door middel van aangepaste maatregelen (behandeling van de auto-immuunziekte, de hormonale verstoring, de allergie of de ooginfectie).

  • Verzorging en ooghygiëne

Om de oogleden en de wimpers te reinigen kan je dagelijks een kompres of een steriel doekje met fysiologisch serum gebruiken.

Er bestaan eveneens gebruiksklare, steriele wegwerpdoekjes, die bijzonder doeltreffend zijn bij ontstekingen, infecties en allergie, en voor de algemene ooghygiëne. Die speciale doekjes maken de ogen niet alleen schoon, maar bezitten bovendien vochtinbrengende en beschermende eigenschappen.

Het is belangrijk om eerst de handen zorgvuldig te wassen voor men de ogen gaat reinigen.

  • Traanvervangers (kunsttranen)

Traanvervangende middelen zijn aangewezen om de samenstelling van het traanvocht aan te vullen, om de verdamping van de waterige laag van de traanfilm tegen te gaan en het oogoppervlak te bevochtigen.

Er bestaan kunsttranen onder de vorm van druppels, spray of gel.

  • Een corrigerende bril

Een corrigerende bril op voorschrift van je oogarts kan helpen om droge ogen te verzachten en vermoeidheid te voorkomen.

  • Een IPL-behandeling (Intensed Pulsed Light)

Dankzij deze effectieve, innovatieve behandeling met lichttherapie kan de oogarts de kliertjes van Meibom vrijmaken en stimuleren. Gewoonlijk volstaan vier sessies om al verbetering van de droge ogen te krijgen.

  • Micronutriënten

De inname van essentiële vetzuren (zoals Omega-3) kan in sommige gevallen de kwaliteit van de lipidenlaag in de traanfilm verbeteren.

Daarvoor zet je best zalm, forel, sardienen, tonijn, noten, lijnzaad, koolzaad- en sojaolie op het menu. Die essentiële vetzuren bestaan eveneens onder de vorm van voedingssupplementen. Vraag wel eerst het advies van je arts om te vermijden dat er risico’s ontstaan op wisselwerking met andere geneesmiddelen.

Droge ogen: do’s-and-don’ts voor de dagelijkse ooghygiëne

  • Minder schermtijd

Als we voor een scherm zitten, knipperen we veel minder met onze ogen dan normaal. Maar telkens wanneer we knipperen, herstellen we de traanfilm en beschermen we onze ogen tegen stof en andere deeltjes die zouden kunnen irriteren.

De oplossing? Voer een werkritme in van 50 minuten voor het scherm, gevolgd door 10 minuten pauze (of maak gebruik van andere informatiedragers zoals papier).

  • De klieren van Meibom uitknijpen

Dat kan op de volgende eenvoudige manier. Sluit de ogen en knijp de oogleden gedurende enkele seconden heel hard dicht. Open daarna de ogen opnieuw. Herhaal die handeling 5 tot 20 keer na elkaar en doe dat enkele keren per dag. Deze oefening kan de kwaliteit van de traanfilm verbeteren door de natuurlijke afscheiding van vetten door de klieren van Meibom te stimuleren.

Een andere oplossing bestaat erin om gedurende minstens een minuut vooraf opgewarmde kompressen of steriele doekjes op de gesloten ogen te leggen en zachtjes met de vingers op de oogleden te drukken

  • Vermijd om te krachtig of te vaak in de ogen te wrijven

Herhaald in de ogen wrijven kan aanleiding geven tot keratoconus (een oogziekte als gevolg van de herhaalde vervorming van het hoornvlies).

Geschreven door Aude Dionvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen - Drogen ogen - Hoe kan je droge ogen doeltreffend verlichten?
Reclame