backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 20/01/2021

Waarom vaccins bij 50-plussers jaarlijks op de agenda moeten staan

Waarom vaccins bij 50-plussers jaarlijks op de agenda moeten staan

Op de eerste virtuele Gezondheidsbeurs van MediPedia, op 14 en 21 november 2020, sprak apotheker Marleen Haems, directeur van KOVAG, over waarom vaccins een prioriteit moeten zijn voor 50-plussers.

Bij 65-plussers is de vaccinatiegraad behoorlijk, maar dat is niet het geval bij 50- of zelfs 45-plussers met een verhoogd risico, zo blijkt uit onderzoek. Dat zegt apotheker Marleen Haems, Directeur Beroepsmanagement bij Kovag, voluit het Koninklijk Oost-Vlaams Apothekersgild. “Vanaf die leeftijd stijgt de comorbiditeit en is het belangrijk om griep en pneumokokkeninfecties, waarvan de complicaties dan ernstig kunnen zijn te voorkomen. En voor covid-19 is het ook zo dat comorbiditeit een belangrijke risicofactor is.”

Risicofactoren voor covid-19, griep en pneumokokkeninfecties zijn hypertensie, cardiovasculaire aandoeningen, chronische ademhalingsstoornissen, immuunsupressie, kanker, obesitas, roken en overmatige alcoholconsumptie”, aldus apotheker Haems.

En wie moet er gevaccineerd worden tegen covid-19 wanneer en als er een vaccin beschikbaar is

  • Alle gezondheidswerkers
  • Alle 65-plussers
  • Alle patiënten van 45 tot 65 jaar met een verhoogd risico op ernstige covid-19: obesitas, diabetes, hypertensie, chronische cardiovasculaire aandoeningen, long-, nier- of leveraandoening, hematologische aandoeningen tot vijf jaar na de diagnose en alle patiënten met recente kanker of kankerbehandelingen.

De apotheker kan op vlak van vaccinatie een belangrijke rol spelen omdat hij de risicopersonen kan identificeren en aanspreken.