backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 04/02/2021

Prof. Van Cutsem: "België speelt in de Champions League van het kankeronderzoek”

Prof. Van Cutsem: "België speelt in de Champions League van het kankeronderzoek”

"Enkele decennia geleden was de kans dat de patiënt met kanker na 5 jaar nog in leven was 40 procent. Vandaag zitten we aan 70 procent" zegt professor Eric Van Cutsem (Stichting Tegen Kanker) in 'De Ochtend'.

Het is Wereldkankerdag vandaag. In 2018 waren er meer dan 70.000 nieuwe kankerdiagnoses in ons land.

"Enkele decennia geleden was de kans dat een patiënt met kanker na 5 jaar nog in leven was 40 procent. Vandaag zitten we aan 70 procent" zegt professor Eric Van Cutsem, voorzitter van Stichting tegen Kanker, in 'De Ochtend'. "Dat zijn belangrijke cijfers. Het geeft hoop dat we in de toekomst nog verder kunnen en zullen verbeteren. Al is elk geval er een te veel.”

We hebben die verbetering te danken aan een combinatie van factoren. "Een belangrijke factor is de vooruitgang in de kennis van kanker, zodat we de patiënten ook betere behandelingen kunnen aanbieden. Maar om vooruit te gaan in de kennis, moeten we ook investeren in onderzoek, en dat is de laatste jaren heel veel gebeurd."

De overlevingskansen zijn in België zelfs bij de hoogste van Europa. De verklaring hiervoor? Onze goede gezondheidszorg waar toegankelijkheid, een multidisciplinaire aanpak en de introductie van innovatietechnieken en behandelingsstrategieën van kracht zijn. "België speelt in de Champions League van het kankeronderzoek. We hebben dankzij onderzoek geleerd wat de mechanismen zijn die aan de basis liggen van kanker en de groei, uitbreidingen en uitzaaiingen van kankercellen", zegt professor Van Cutsem.