backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 31/05/2021

Fysieke activiteit: sporten boven de 50 in de praktijk

Fysieke activiteit: sporten boven de 50 in de praktijk

Reclame

Sporten is niet alleen voorbehouden aan jongeren, integendeel! Om de effecten van veroudering tegen te gaan is sporten de oplossing. Evenwel mits naleving van enkele voorzorgsmaatregelen…

Wetenschappelijke studies zijn duidelijk: sporten voorkomt talrijke ouderdomskwalen zoals bijvoorbeeld osteoporose, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, sommige vormen van kanker enz. Daarnaast is een sedentair leven een van de voornaamste oorzaken van vroegtijdige veroudering. Dus, ook na je 50ste, blijven sporten! Maar hoe?

Waarom bewegen belangrijk is

Eenmaal boven de 50 merkt u dat uw lichaam veroudert. En dat is normaal. Uw spiermassa heeft de neiging te verminderen, met andere woorden u verliest aan kracht. Meteen verliest u ook een stuk aan uithouding en soepelheid (het hart is immers ook een spier). Uw gewrichten worden strammer en zwakker, het aantal artrose-gevallen vermenigvuldigt zich (ongeveer 65% van de 65-plussers is door die gewrichtsaandoening getroffen en 80% van de 85-plussers). De beenderstructuur verandert waardoor zich osteoporose kan ontwikkelen (39% van de vrouwen van rond de 65 lijdt eraan). Bewegen vertraagt die ouderdomstekenen.

Wees waakzaam voor de signalen

Met de leeftijd komen valpartijen, breuken, peesontstekingen en cardiovasculaire aandoeningen steeds vaker voor. Door te sporten wordt u dus meer blootgesteld aan die risico’s. Wees daarom waakzaam voor signalen die op dergelijke problemen wijzen: pijn in de borststreek, abnormale kortademigheid, bloeddrukval, herhaalde krampen… Raadpleeg bij twijfel een dokter.

Laat uw medische toestand checken

Om na te gaan of u geen hartproblemen, osteoporoseen dergelijke heeft, maakt u best een afspraak met uw huisarts voor een volledige medische check-up.
Dat advies absoluut noodzakelijk wanneer u lijdt aan aandoeningen zoals diabetes, cardiovasculaire ziekten… Afhankelijk van het resultaat van het doktersbezoek en van de sport die u beoefent of wenst te beoefenen, kan de arts bijkomende onderzoeken voorschrijven (zoals een inspanningstest bij een cardioloog). Hij zal u groen licht geven om te sporten en/of de nodige aanbevelingen doen vooraleer u het sporten hervat.

De juiste sport op uw ritme!

Om uw lichaam aan de inspanning te laten wennen, sport u best progressief en regelmatig (twee of drie keer per week), zonder te forceren en met realistische doelen. Een sportcoach kan u daarbij helpen!

Maar welke sport dan? Om de fysieke activiteit te kiezen die bij u past, vraagt u zich best eens af: “Wat zou ik graag doen?” Denk aan de sporten die u bevallen en selecteer daaruit de sport die alle aspecten van het uithoudingsvermogen stimuleert zonder u te vermoeien of te forceren.

Lees meer over Osteoporose
Reclame
Gerelateerde artikels
Sport: een remedie tegen rugpijn

Als je last hebt van rugpijn, meer bepaald van lage rugpijn, is het tijd om een vorm van lichaamsbeweging te (…)

Sport: een remedie tegen rugpijn
Sporten tegen vermoeidheid bij MS

Een goed middel tegen vermoeidheid Regelmatig sporten is belangrijk om een (…)

Multiple sclerose - Leven met - Sporten tegen vermoeidheid bij MS