backtotop

Dieet, te vermijden geneesmiddelen en rechten van patiënten

Welk dieet volgen bij nierinsufficiëntie (deel 2)?

Wat men moet drinken?

In de predialysefase, is het aan te raden om normaal te drinken volgens de dorst. In de dialysefase, mag men tot 500 ml meer drinken dan het volume dat men urineert. Patiënten met anurie (die niet meer urineren) moeten dan ook hun vochtinname sterk beperken. Vergeet niet dat soep, roomijs en veel fruit- en groentesoorten (meloen, druiven, appelen, sinaasappelen, tomaten, sla) al flink wat water bevatten.

Kies voor plantaardige vetten

Olijfolie, zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie bevatten onverzadigde vetten, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ook vette vis beschermt tegen atherosclerose (vernauwing) van de bloedvaten.

Beperk het gebruik van fosfor

Fosfor zit in veel voedingsmiddelen: melk, kaas, noten, gedroogde bonen en erwten, maar ook in limonade, cola en bier. Te veel fosfor in het bloed onttrekt calcium aan de botten, waardoor ze poreus en dus brozer worden. Daarnaast kan ook gewrichts- en slagaderverkalking optreden. Een aangepaste voeding alsook een zuivering via dialyse in geval van nierinsufficiëntie kunnen onvoldoende blijken om het fosforgehalte te doen dalen. In dat geval krijgen patiënten medicatie om het teveel aan fosfor af te voeren. Deze medicijnen noemt men fosfaatchelatoren. Calciumvrije chelatoren genieten daarbij de voorkeur om zo het risico op verkalking van de aders en de weke delen te vermijden.

Voedingssupplementen

Bij een behandeling met erytropoëtine moet de ijzerreserve in het lichaam aangevuld worden met een oraal of intraveneus ijzersupplement. Calcium- en vitamine D-supplementen kunnen eveneens noodzakelijk zijn om skeletproblemen te beperken. Ook geneesmiddelen die de fosforopname door de darmen verhinderen, kunnen helpen.

Het advies van een diëtist(e)

Het advies van een diëtist(e) is nuttig om al die dieetmaatregelen in de praktijk om te zetten. Vandaar dat elk dieetprogramma op maat moet worden opgesteld. Iedere patiënt heeft immers een ander dieet nodig, afhankelijk van de ernst van het nierfunctieverlies, zijn leeftijd, de nierfunctievervangende behandeling en zijn motivatie om het dieetadvies op te volgen.

Geschreven door Dr Peter MareenHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Nierinsufficiëntie - Leven met... - Welk dieet volgen bij nierinsufficiëntie (deel 2)?
Reclame
In Video's