backtotop

Dieet, te vermijden geneesmiddelen en rechten van patiënten

Welk dieet volgen bij nierinsufficiëntie (deel 1)?

Zoutarm dieet

De zieke nieren zijn niet meer in staat om een teveel aan zout (natrium) te verwerken. De dagelijkse portie keukenzout in de voeding bedraagt daarom best niet meer dan 4 tot 6 gram per dag. Een "normaal" dieet bevat doorgaans 12 tot 15 gram per dag. Bij nierinsufficiëntie kan een te hoge zout- en waterinname tot waterretentie leiden, die op haar beurt hoge bloeddruk, oedeem en zelfs een hartcompensatie kan veroorzaken.

Kalium

De uitscheiding van kalium is bij nierpatiënten verminderd, wat tot een te hoog kaliumgehalte in het bloed en eventueel tot hartritmestoornissen kan leiden. Soms moet dus ook de kaliuminname worden beperkt. Wees in dat geval vooral matig met kaliumrijke eetwaren zoals rauwe groenten, peulvruchten, aardappelen, chips, chocolade, noten en fruit.
Onder meer gedroogd en gekonfijt fruit, banaan, abrikoos, avocado en meloen bevatten veel kalium.

Eiwitbeperking

Bij een beginnende nierinsufficiëntie is het aan te raden om slechts eenmaal per dag vis, vlees of eieren te eten. Zo worden de nieren niet te zwaar belast door de afvalstoffen van deze eiwitrijke voedingsmiddelen. Bij gevorderde nierinsufficiëntie is een grotere beperking van de eiwitinname nodig. Zo mogelijk moet de dagelijkse eiwitinname beperkt worden tot 0,8-1,0 gram per kg ideaal lichaamsgewicht. Eiwitbeperking mag echter in geen geval tot ondervoeding leiden. De voeding van dialysepatiënten moet voldoende eiwitten bevatten. Bij het dialyseproces gaan immers aminozuren verloren, de bouwstenen van eiwitten. De dagelijkse eiwitinname bedraagt in de dialysefase 1,2 gram per kg ideaal lichaamsgewicht.

Geschreven door Dr Peter MareenHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Nierinsufficiëntie - Leven met... - Welk dieet volgen bij nierinsufficiëntie (deel 1)?
Reclame
In Video's